Reakcije na bilbord u čast Ratka Mladića: Prozvani OHR-a, ali i Gordana Tadić

Vijesti 07. mar 202115:13 > 15:189 komentara
Podijeli:
Izvor: Twitter

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je da je veličanje ratnih zločinaca u RS-u posljedica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti.

Reagujući na postavljanje bilborda u Bratuncu kojim se čestita rođendan ratnom zločincu Ratku Mladiću, Salkić je kazao da je “veličanje ratnih zločinaca u Bratuncu, Bijeljini i na drugim mjestima u ovom entitetu posljedica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti”.

“Inertnost međunarodne zajednice spram ovih pojava koje polako, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu je zabrinjavajuća, ali ako pogledamo dublje u prošlost ona je čini se i očekivana”, poručio je Salkić.

Mišljenja je da je izostanak reakcije visokog predstavnika na neustavnu i nezakonitu implementaciju izbornih rezultata u nekim općinama u entitetu RS kao što su Bratunac, Vlasenica, Foča, “veliko ohrabrenje za staru i novu generaciju srpskih nacionalista koji bi da stvore nemoguće uslove za život i opstanak Bošnjaka u ovim općinama, ali i cijelom entitetu”.

Izvor : N1

“Relativizacija ovih pojava od  OHR-a, ali i drugih domaćih i međunarodnih organizacija bez sumnje će dovesti do dalje radikalizacije, za početak političke, a kasnije moguće i druge prirode. Bilbord posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan je u nizu dokaza potrebe da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca”, naglasio je Salkić.

Pozvao je nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti kroz postavljanje bilborda sa likom presuđenog ratnog zločinca za genocid nad stanovnicima Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica i druge teške zločine, Ratka Mladića.

Dodao je da ima jedna narodna izreka koja kaže “čega se pametan i čestit čovjek stidi budala se ponosi”.

Reakcija SDA Bratunac

Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Bratunac također je osudio postavljanje natpisa u Bratuncu kojim se čestita rođendan presuđenom ratnom zločincu za genocid nad Bošnjacima stanovnicima sigurne zone Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica i druge teške ratne zločine, Ratku Mladiću.

“Ovaj natpis je obraz i čast načelnika općine Bratunac koji pokušava i na ovaj način sačuvati sebe i skupštinsku većinu putem koje je protjerao Bošnjake iz izvršne i zakonodavne vlasti u općini Bratunac”, navedeno je u saopćenju OO SDA Bratunac.

Na postavljanje bilborda u čast ratnog zločinca Mladića reagovao je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić koji je poručio kako mu je “drago da na istom mjestu vidi Dodika i Mladića”.

Izvor : N1

“Moji sugrađani se zbog ovakvih stvari zabrinu. Meni je, pak, uvijek drago da na istom mjestu vidim Dodika i Ratka Mladića. Na isto mjesto i pripadaju”, napisao je Suljagić na Twitteru.

Suljagić je također prozvao glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić…

“Ova čestitka se nalazi svega par kilometara od Memorijalnog centra Srebrenica. Ustvari, iz Bratunca nije moguće doći do MC-a, a da se ne prođe ovuda. Za Gordanu Tadić ovo nije krivično djelo izazivanja mržnje. SIPA će nastaviti da hapsi u 4 gradske opštine Sarajeva”, zaključio je Suljagić.

Komentari

Vaš komentar