Reakcija na govor Kalabuhova: Neka razmisli o odlasku kući, u Rusiju

Vijesti 06. jun 202217:56 1 komentar
Igor Kalabuhov
Igor Kalabuhov (N1)

Nismo i ne želimo biti na strani Rusije, ne želimo ni ruski uticaj ovdje, poručio je u ponedjeljak zastupnik Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Predrag Kojović koji je reagovao na obraćanje ruskog ambasadora Igora Kalabuhova u NSRS.

Kojović je podsjetio kako je “ambasador Ruske Federacije u BiH Kalabuhov na kraju svog obraćanja poželio zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske uspješan rat, a onda se brzo ispravio i rekao ‘rad'”.

“Taj lapsus više nego išta drugo otkriva stvarne namjere Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, a to je da od Republike Srpske napravi vlastiti geopolitički poligon u srcu Evrope za rat protiv Zapada. O tome svjedoče i ponovljene prijetnje Bosni i Hercegovini ako nastavi svoj put kao EU i NATO integracijama. Interes BiH je vladavina prava, njegovanje vrijednosti liberalne demokratije, ekonomska i vojna sigurnost. Niko ko to ima ili želi da ima nije na strani Ruske Federacije”, poručio je zastupnik Naše stranke.

Dodoa je kako “nismo i ne želimo biti na strani Rusije, ne želimo ni ruski uticaj ovdje”.

“Gospodin Kalabuhov trebao je izvući neku pouku iz činjenice da njegov šef Sergej Lavrov nije danas mogao doputovati u Beograd. Rusija je sve izolovanija i mogućnost za kontakt s njom sve je manja. To je dobro za BiH kao i za cijelu regiju. Nismo sigurni da li je dobro za gospodina Kalabuhova. Neka razmisli o odlasku kući dok još može, dok nije nastupilo vrijeme otkazanih letova kako iz Rusije ovamo, tako i odavde za Rusiju”, naveo je Kojović.

Podsjećamo, ruski ambasador Igor Kalabuhov kazao je danas u NSRS da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je “sastavljena” Bosna i Hercegovina.

Komentarisao je i uvođenje sankcija Moskvi ponovivši da Bosna i Hercegovina nije stavila Moskvu na “crnu listu” i zbog toga je prijateljska zemlja Rusije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare