Reakcija Naroda i pravde nakon događaja na KCUS-u

Vijesti 07. maj 202111:27 1 komentar
N1

Šef Kluba Naroda i Pravde i Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH dr. Goran Akšamija zatražio je od predsjedavajućeg ovog Doma održavanje tematske sjednice o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je danas iz NiP-a.

Kako je navedeno, opozicija je i ranije tražila održavanje jedne tematske sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH informirao o stanju na KCUS-u, ali sjednica do danas nije održana.

”Odmah po objavi informacije da KCUS napušta veći broj anesteziologa, dr. Goran Akšamija je u ime Kluba NiP-NB ponovo zatražio od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića (SDA) sazivanje tematske sjednice.

„Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nikada nije održalo već jednom zakazanu i stalno odgađanu tematsku sjednicu uz neobjašnjivu argumentaciju za njeno odlaganje uz svesrdnu pomoć Federalnog ministra zdravstva doc. dr. Vjekoslava Mandića, a što je u potpunosti jasno da je urađeno u cilju dogovornog prikrivanja stvarnog stanja u ovoj ustanovi i upitnosti dostatnosti pružanja zdravstvenih usluga. KCUS je od 2016. godine napustilo preko 160 iskusnih ljekara specijalista od kojih veliki broj sa akademskim zvanjima, kao i više stotina ostalih zdravstvenih kadrova svih profila na šta nije reagirala Vlada FBiH kao osnivač ove ustanove, a na osnovu čega je trebala promptno reagirati radi zaustavljanja ovih nemilih dešavanja i dovođenja u upitnost liječenja pripadajućih pacijenata i normalnog funkcioniranja ove zdravstvene ustanove“, navodi se u obrazloženju.

„S obzirom na dalje usložnjavanje situacije na KCUS-u uzrokovano otkazima 13 anesteziologinja, tražimo hitno održavanje ove tematske sjednice, a u skladu sa članom 96. i 98. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH“, stoji na kraju zahtjeva za održavanje tematske sjednice pod naslovom „Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sa posebnim osvrtom na uvjete liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista“, saopćeno je iz NiP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare