Reakcije lidera stranaka iz BiH na dešavanja u Washingtonu

Vijesti 07. jan 202113:40 > 13:41 5 komentara
Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Lideri stranaka iz Bosne i Hercegovine reagovali su danas na dešavanja u Washingtonu.

“Niko nije mogao zamisliti da će se SAD-u dogoditi pokušaj fizičkog onemogućavanja potvrđivanje izbora Predsjednika. Ipak, ne treba imati nimalo sumnje da će pravni sistem najmoćnije sile svijeta efikasno sankcionirati organizatore i učesnike vandalizma sa dimenzijama pokušaja puča protiv demokratske volje građana. Sjedinjene Američke Države su potrebne svijetu kao stabilan saveznik. Uopće nema dileme da će tako i biti. Tramp je učinio nešto nezamislivo i nedopustivo. Utoliko je sreća da je za predsjednika izabran upravo Džon Bajden, političar i državnik izuzetne mudrosti i životnog iskustva. On će znati okupljati, a ne rastjerivati i dijeliti američko društvo. Zato sam siguran da će SAD ostati demokratski primjer i najmoćniji partner svijetu”, naveo je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Dešavanja u SAD komentarisao je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Kao i svi građani Bosne i Hercegovine, sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratim dešavanja u prijateljskim Sjedinjenim Američkim Državama. Nadam se i vjerujem da će naši prijatelji i najvažniji partneri i saveznici Bosne i Hercegovine smoći snage i mudrosti da tranziciju vlasti provedu na miran način. Ako iko, mi u Bosni i Hercegovini razumijemo značaj mira i stabilnosti i znamo cijenu koja se plaća kada država i njene institucije budu ugrožene, osporene ili izložene nasilju. Siguran sam da će se SAD uspješno iznijeti sa trenutnim stanjem i nastaviti biti oslonac drugim državama koje teže uspostavi istinskog demokratskog, građanskog društva, poput Bosne i Hercegovine”, naveo je Nikšić.

Oglasio se i predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić

“Današnji događaji u američkom kongresu su jasan znak šta se može desiti kada političari više brinu o sebi i svojoj političkoj karijeri nego o državi i građanima, kada ideali ustuknu pred ličnim interesima, kada mržnja i strah nadvladaju razum i razgovor. Izgleda da je virus Bosne i Hercegovine stigao na obale Amerike”, naveo je Hadžikadić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare