Reakcije bh. političkih zvaničnika na izjave Gabrijela Escobara

Vijesti 06. apr 202219:45 > 20:19 2 komentara

Još je visoki predstavnik Paddy Ashdown prije nekih 17 godina govorio o tome da se iz dejtonske faze mora preći u briselsku. S druge strane jedan od 14 prioriteta Evropske komisije upravo to - promjena Ustava i ukidanje diskriminacije.

Izjave Gabrijela Escobara kako se o konceptu građanske države može razgovarati nakon što BIH postane članicom EU, izazvao je reakcije. I pitanje pojedinih, što je američki predstavnik za Zapadni Balkan zapravo želio reći.
Izjavu specijalnog američkog predstvanika Željko Komšić ocijenio je čudnom i poručio kako će ga prvom prilikom pitati za pojašnjenje jer kako kaže, i sam Eskobar zna da sa postojećim diskriminatorskim ustavom BiH ne može ući u EU.

Escobar je gostujući na američko hrvatskom forumu u Zagrebu kazao kako se o građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može razgovarati u budućnosti nakon što BiH postane članica Europske unije, a dotad je okvir Dejtonski sporazum. Izjavu je komentirao i Dragan Čović. Ponovio da je postojeći ustav okvir za djelovanje i pozvao na izmjene izbornog zakona.

Podrška konceptu jedne države, dva entiteta i tri naroda u odnosu na američku politiku nije ništa novo. Nije problem dejtonski okvir, već korupcija koja u BiH hrani etnonacionalizme. Ono što jeste novo u izjavi američkog predstavnika da postojeći okvir ne treba radikalnije mijenjati prije članstva u EU što u slučaju BiH može značiti dosta dugo.

Izjava američkog predstavnika na tragu je i strateškog kompasa EU, koji je nedavno dopunjen na insistiranje Republike Hrvatske, a u kojem je jasno podvučena ustavna struktra BiH. Na tome treba graditi i pregovore o izmjenama Izbornog zakona ponovio je u Mostaru Andrej Plenković.

No pet presuda Evropskog suda u Strazburu potvrdilo je kako moraju biti zadovoljni i građani i narodi na cijeloj teritoriji BiH, a to pretpostavlja ozbiljne izmjene Ustava, Ili kako je podsjeća Faris Vehabović, sudija suda u Strazburu.

IZ SDA nema komentara na izjavu američkog predstavnika. O pozivu za nastavak pregovora, Bakir Izetbegović u razgovoru za politički ba navodi kako treba završiti izbore, formirati novu strukturu vlasti, i relaksirano krenuti u nastavak pregovora. Također podvlači, problem izbora Hrvata za člana Predsjedništva BiH, i problem ugrožavanja balansa građanskog i etničkog principa nije nastao na liniji SDA i HDZ, već na liniji SDP, odnosno DF i HDZ, i treba biti riješen dogovorom tih stranaka.

Na presude Evropkog suda u Strazburu i obaveze BIH, vjerovatno je zaboravio .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare