Reakcije iz Republike Srpske: Mladić pozitivna ličnost, Tribunal antisrpski

Vijesti 08. jun 202118:32 2 komentara
Peter Dejong / POOL / AFP

Na pravosnažnu presudu Ratku Mladiću nižu se brojne reakcije predstavnika vlast i opozicije iz Republike Srpske.

Mnogi ističu da Tribunal nije obavio svoj posao na pomirenju naroda BiH, te da je bio “antisrpski sud”. Također, mnogi su istakli da će Ratko Mladić “ostati upamćen kao pozitivna ličnost”, te da je presuda nepravda.

Donosimo neke od reakcija:

Cvijanović: Haški tribunal potvrdio ulogu antisrpskog suda

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Haški tribunal drugostepenom presudom generalu Ratku Mladiću još jednom potvrdio “ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.”

“Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona naglašava da će Haški tribunal zato ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju.

“Što se tiče generala Mladića, on je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila Republiku Srpsku, kao i pravo srpskog naroda na život i slobodu. Tu istorijsku činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promijeni nijedna presuda na svijetu, a pogotovo ne haška inkvizicija koja je odavno izgubila i posljednje zrno kredibiliteta”, navela je predsjednica Republike Srpske.

Čubrilović: Zanemareni dokazi u korist Mladića

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas Srni da je Žalbeno vijeće Haškog tribunala, potvrđivanjem doživotne kazne zatvora generalu Ratku Mladića, donijelo surovu presudu u kojoj su zanemareni dokazi koji Mladiću idu u prilog.

“Pogotovo je ignorisano njegovo zdravstveno stanje. Sve to govori u prilog tome da ova, kao i ranije presude, ne doprinose međunacionalnom pomirenju, nego otežavaju odnose između Srba, Hrvata i Bošnjaka”, rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, i ova presuda govori o tome da je međunarodni sud, koji je osnovan baš radi pomirenja naroda poslije građanskog rata u BiH, ni u jednom segmentu i ove presude ne doprinosi tom cilju.

“Uz sva saosjećanja sa porodicama žrtava i svima koji su doživjeli nepravdu i bol tokom građanskog rata u BiH, mora se pogledati istini u oči. Ipak su Srbi bili ti koji su `krivi za sve`, pa čak i za ono gdje nisu bili i šta nisu uradili”, konstatovao je Čubrilović.

Stevandić: Ova nepravda će nas samo ojačati

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je povodom izricanja drugostepene presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću da će ovakve nepravedne presude samo ojačati Srpsku, uprkos onome što očekuju njeni protivnici.

“U ovom ružnom trenutku moja prva emocija je da sve svoje nezadovoljstvo i bijes zbog diskriminacije srpskih žrtava i nametanja najveće krivice srpskim funkcionerima i oficirima mi moramo pretvoriti u snagu i istrajnost u borbi za Republiku Srpsku, našu jedinu garanciju opstanka”, rekao je Stevandić.

On je za Srnu istakao da nijedna presuda, ma koliko bila nepravedna i ma koliko je bilo ko bude koristio za raspirivanje mržnje i srbofobije, ne smije oduzeti pravo na slobodu i na Republiku Srpsku.

Nešić: Umjesto pomirenja Hag donio nepravdu i tenzije

Lider DNS-a Nenad Nešić izjavio je da je Ratko Mladić bio i ostaće pozitivna istorijska ličnost za srpski narod, da srpski narod nema čega da se stidi i da je Haški tribunal umjesto pomirenja i pravde donio nepravdu i tenzije.

Nešić je istakao da je jako tužan i razočaran u Međunarodni sud u Hagu jer smatra da general Ratko Mladić ovo nije zaslužio i u najmanju ruku postupak je morao biti ponovljen.

“Ono što mi kao narod trebamo pamtiti i prenositi jeste da tokom maratonskog suđenja generalu Mladiću ali i prvom predsjedniku Republike Srpske doktoru Radovanu Karadžiću nije iznesen nijedan dokument ili dokaz da su naredili neki zločin ili ubistvo”, rekao je Nešić Srni.

On je istakao da je Sud u Hagu bio i ostao politički sud. “Namjera uspostavljanja Suda u Hagu bila je pravda i pomirenje, a dobili su nepravdu i još veće tenzije”, istakao je Nešić.

On je naveo da to jasno pokazuje i atmosfera u Federaciji BiH, da su dodatno podignute tenzije i poslata loša poruka.

“Neki mogu da rade sve i da prođu nekažnjeno, a drugi će biti kažnjeni iako za to ne postoje dokazi”, rekao Nešić.

Majkić: Ni korak ka pravdi i pomirenju

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je presuda Ratku Mladiću dokaz da Haški tribunal nije napravio ni korak bliže prema pravdi i pomirenju u BiH.

Izražavajući duboku pogođenost odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala, Majkić je istakla da srpski narod ovu presudu doživljava kao potpuno neprihvatljivu i nerazumnu.

“Ponovo se pokazalo da ovaj sud nije sud pravde, već politički sud i da će se poslije ovakvih odluka, njegovim presudama još dugo baviti naučna i stručna javnost, ne samo u Republici Srpskoj”, naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, ime Ratka Mladića ostaće u pamćenju i istoriji njegovog naroda, jer je on iznad svega brinuo da se na ovim prostorima “ne ponovi Jasenovac”.

“U nepravednosti, teško je izboriti se istinom i dokazima. U nastavku, nadam se da će se naći način, da se preostali mehanizmi koji stoje na raspolaganju učine da se ova globalna svjetska sramota ispravi”, poručila je Majkić.

Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, potvrdili su za N1 predstavnici žrtva koji prate presudu u haškoj sudnici. Potvrđena je prvostepena presuda.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Kriv je za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici…

Kako je rekla sutkinja Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja. Sutkinja Nyambe imala je izuzetno mišljenje po svim tačkama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare