Reakcije iz Republike Srpske na izjavu Valentina Inzka

Vijesti 04. feb 202119:03 2 komentara
N1

Burne reakcije u Republici Srpskoj je izazvala formulacija Valentina Inzka koja, mišljenja su i nosioci vlasti i opozicija, pripisuje srpskom narodu kolektivnu krivicu za dešavanja tokom proteklog rata.

Inzko piše:

Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin“.

Predsjednik SNSD-a i predsjedvajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik se danas oglasio i poručio:

Tako jednu bezočnu laž može samo čovjek niskih strasti kao što je Valentin Inzko koji je zaradio ozbiljan novac ali je imao nesreću što je RS napravila otklon od međunarodne zajednice pa time i od OHR-a. Mi nećemo prihvatiti nikakva više nametanja odluka“.

Statutom Haškog tribunala je jasno rečeno da se pred ovim sudom sudi pojedincima, a ne državama niti kolektivitetima, poručuju iz Centra za istraživanje ratnih zločina.

Oni žele kroz optužnice i presude prema najvišem policijskom, vojnom i političkom rukovodstvu da bi doveli u pitanje legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku“, rekao je Milorad Kojić, Centar za istraživanje ratnih zločina RS.

Opozicija poručuje, nema povlačenja.

Ja bih bila izričitija i iznijela jasno svoj stav. Ja mislim da se odlikovanja ne smiju povući“, istakla je Jelena Trivić, PDP.

Iz Ujedinjene Srpske poručuju da su ovakve kvalifikacije neprihvatljive, te da je na sceni srbofobija.

Gospodinu Inzku poručujem da se okrene oko sebe i pogleda u svom okruženju kakve nazive ulice nose, kakvih vojnih formacija“, kazao je Siniša Vidović, Ujedinjena Srpska.

Iako politički predstavnici Republike Srpske poručuju da povlačenja povelja neće biti, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Vojin Mijatović kaže da se može očekivati upravo suprotno.

Da je bilo poilitičke zrelosti prethodno rukovodstvo Narodne skupštine ne bi tako nešto uradilo, međutim sada će pod pritiskom međunarodne zajednice morati uraditi tako nešto“, mišljenja je Mijatović.

Mijatović je podsjetio i na skidanje table Radovana Karadžića sa Studentskog doma u Istočnom Sarajevu. I tada je izričito bilo, neće se skinuti. Na kraju je uklonjena.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare