Reakcije na Dodikov odgovor PIK-u: Kuda goniš Milorade?

Vijesti 27. apr 202118:40 > 18:41 3 komentara

Red je da o svojim životima odlučujemo u miru i sami, reakcija je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a na jučerašnje pismo Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. O budućnosti BiH dogovarat ćemo se s druga dva naroda poručio je Dodik. Na njegove prijedloge stižu i odgovori predstavnika vlasti u Federaciji, a jedan od njih glasi - Kuda goniš Milorade?

Osuda trenutnog političkog diskursa u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH pristigla jučer od Upravnog odbora PIK-a sa izuzećem stava Ruske Federacije. Dodik poručuje Upravni odbor PIK-a u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održe iluziju o BiH, prenebregavajući činjenice.

“Republika Srpska i Federacija BiH su se razgraničile 1995. godine i to je činjenica koja se nekima danas možda ne dopada. Mi ostajemo privrženi ideji da o budućnosti BiH razgovaramo ipak sa Federacijom BiH a ne neizabranim stranim službenicima u Sarajevu. Tako propisuje sam Ustav, a tako je i logičnije. I mi i ljudi iz Federacije ovdje imamo životne mandate. Red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami”, kazao je Dodik.

Dodikov stranački kolega i delegat u Domu naroda BiH Nikola Špirić poručuje bez obzira koliko PIK bio protiv, o svim stvarima će se morati razgovarati ukoliko se ne želi uvesti diktatura

“Nije dobro da PIK drži stranu bilo kome u BiH, oni moraju držati nepristrasnost, pogotovo na ratne pokliče koji su ovih dana i nedjelja dolazili iz Sarajeva iz Federacije,meni je žao što je to tako, i mi na te pokliče nudimo razgovor”, kazao je Špirić.

“Kuda goniš, Milorade?”

U bosanskoj basni, međed napada i napada, a mi se pravimo mrtvi, tek je jedna od reakcija na Dodikove izjave o mirnom razlazu, o medijskim natpisima o podjeli zemlje, o pozivima na rat, o svakodnevnom glorificiranju ratnih zločinaca.

“Osjećam moralnu i ljudsku obavezu i odgovornost, spram naše bosasnkohercegovačke djece, svih onih dječaka koji bi neodgovorni gurnuli u rovove da pitam planetarno nebitnog predsjedavajućeg: ‘Kuda goniš Milorade?’“, istakao je Adin Huremović, zastupnik SBB-a.

“Mislim da se treba da se raspravlja između entiteta RS i FBiH, na način da se ta rasprava pokrene sa nivoa zajedničkih institucija. Dakle vlast se u Sarajevu, uzimate gore novac, uzimate pozicije dižete budžet svake godine za 30 miliona KM svaki put na godišnjem nivou. Pa gospodo gore to raspravite pa donesite u parlament RS”, kazao je Miladin Stanić, Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

“Vrijeđanje od vas pojedinih u medijima čitavih naroda, ja mislim da je zaista vrijeme da sa tom praksom prekinemo. Kako god i šta god se desi u BiH, jedini put je da svi razgovaramo o tome u institucijama BiH”, kazao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

I dok se priče ili kako kažu pojedini zastupnici – nove basne, razvijaju koje nikome ne mogu biti od koristi. Istovremeno iz Vijeća Evrope konstatuju ekonomske reforme nisu sprovedene zbog političke blokade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare