Reakcije iz EU i UK na pisma Izetbegovića i Zvizdića

Vijesti 13. dec 202117:56 > 18:00 1 komentar
Foto Fena: Facebook/Twitter

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić su krajem oktobra uputili pismo čelnicima parlamenata i vlada država članica Evropske unije (EU), institucija EU-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, u kojem upozoravaju na opasnost koja prijeti od protivustavnog djelovanja vlasti entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom. U velikom broju odgovora međunarodnih zvaničnika na pismo Izetbegovića i Zvizdića naglašava se zabrinutost zbog aktuelne situacije BiH, ali i spremnost na reakciju kako bi se spriječila eskalacija.

Predsjednica njemačkog Bundestaga Bärbel Bas je istaknula da institucija kojom predsjedava pomno prati dešavanja u BiH, te da su “duboko zabrinuti što vodeći predstavnici RS-a sve više dovode u pitanje poredak predviđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a time i osnovu za mir, teritorijalni integritet i stabilnost u BiH”.

“Svako slabljenje centralnih struktura vaše države ugrozilo bi napredak koji je postignut u posljednjih 26 godina na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i perspektivu vaše zemlje za pristupanje EU. Stoga se može samo najoštrije upozoriti na opasnost destabilizirajućih radnji i izjava koje izazivaju podjele”, navodi se u pismu predsjednice Bundestaga.

Također se ističe da će Bundestag, zajedno sa svojim partnerima, učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se u BiH očuvali uvjeti za mir, vladavinu prava i društvenu integraciju.

Ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva Wendy Morton u pismu ističe da Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli zabrinutost zbog neodgovorne secesionističke politike koja, kako je kazala, prijeti narušavanjem napretka ostvarenog u proteklih 26 godina.

Ministrica Morton je kao najodgovorniju osobu za vođenje takve politike izdvojila predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

“Ova retorika podriva sigurnost BiH i pojačava potrebu za pomnom međunarodnom pažnjom na BiH i širu regiju. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH. Kao član Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučno u svojoj opredijeljenosti da poštuje Dejtonski sporazum”,  navodi se u pismu.

Dodaje se da Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa svojim međunarodnim partnerima radi na suzbijanju retorike podjela, te aktivnosti pojedinih političara, poput najavljenog ponovnog uspostavljanja vojske RS-a i povlačenjem tog bh. entiteta iz institucija na državnom nivou.

“Posljednjih sedmica radili smo u Vijeću sigurnosti UN-a da osiguramo mandat EUFOR-a i da se odupremo ruskom pritisku da se zatvori OHR. Visoki predstavnik i dalje ima našu punu podršku, uključujući i korištenje izvršnih ovlasti ako situacija to zahtijeva”, ističe Morton.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasolli je 19. novembra uputio dopis Bakiru Izetbegoviću, Denisu Zvizdiću i Draganu Čoviću, u kojem se, između ostalog, zahvaljuje Izetbegoviću i Zvizdiću na pismu dostavljenom 25. oktobra i ističe da Evropski parlament dijeli zabrinutost naglašenu u pismu.

“Snažno osuđujemo bilo kakvu izjavu ili prijedlog koji za cilj ima podrivanje državnosti BiH i njene ustavne vrijednosti”, poručio je.

Sassoli poručuje da će Evropski parlament i on lično nastaviti pratiti situaciju u BiH i “u potpunosti koristiti sve raspoložive instrumente čim to situacija bude zahtijevala”.

Odgovor na pismo je uputio i predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) David McAllister, koji je također istaknuo da se situacija u BiH pažljivo prati, te da osuđuje sve aktivnosti usmjerene ka podrivanju državnosti BiH i funkcionisanju njenih institucija.

“Tokom sastanka posvećenog situaciji u BiH održanom 26. oktobra, zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su na odlučnu akciju protiv destabilizacije zemlje. Stojimo iza napora međunarodne zajednice ka deeskalaciji i dijalogu, omogućavajući izbornu i ustavnu reformu uoči izbora u oktobru 2022. godine”, napisao je McAllister.

Francuski europarlamentarac Stéphane Séjourné, član grupacije Renew Europe, je istaknuo da se dešavanja u BiH prate sa velikom pažnjom, te da dijele zabrinutost Izetbegovića i Zvizdića zbog “pojačanih destabilizirajućih koraka vlasti entiteta RS”.

“Shvatamo da bi predviđeni postupci kršili Dejtonski mirovni sporazum i ugrozili stabilnost BiH i regije, kao i njihovu EU perspektivu”, navodi se u Séjournéovom pismu.

Podsjetio je Séjourné da su zastupnici Renew Europe i ostalih političkih grupacija u Evropskom parlamentu nedavno uputili pismo komesaru EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, u kojem su ih pozvali na korištenje svih raspoloživih diplomatskih sredstava, uključujući sankcije i „bonske ovlasti“, kako bi sačuvali mir i teritorijalni integritet BiH.

Mađarski europarlamentarac György Hölvényi, koji pripada grupaciji Evropske narodne stranke (EPP), ističe da se BiH nalazi visoko na listi prioriteta vanjske politike Mađarske i EPP-a.

“Kao zastupnik u Evropskom parlamentu, potpredsjednik Demokršćanske narodne partije Mađarske, ujedno i član upravnog odbora Mariastern centra za evropsku saradnju, osnovanog u Banjoj Luci, pomno ću pratiti političke i interkulturalne aktivnosti vaše zemlje i regiona u budućnosti. Budite uvjereni da ću u svom svojstvu nastaviti podržavati napore BiH u evropskim integracijama”, napisao je Hölvényi.

Predsjednik Senata Parlamenta Republike Irske Mark Daly je u odgovoru na pismo Izetbegovića i Zvizdića poručio da u potpunosti podržava sve napore u očuvanju mira, stabilnosti, vladavine prava i evropske budućnosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare