Reakcije na presudu Mladiću: Siguran korak u svjetliju budućnost regije

Vijesti 08. jun 202116:48 0 komentara
Ratko Mladić u sudnici
Reuters

Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora. Potvrđena je prvostepena presuda. Stižu reakcije.

“Potvrđivanje prvostepene presude Ratku Mladiću je siguran korak u svjetliju budućnost regije. Pozivamo sve, a pogotovo politička rukovodstva vladajućih partija u Srbiji i Republici Srpskoj da presudu prihvate i da je iskoriste u cilju suočavanja s prošlošću i odvažnog rada na pomirenju”, naveli su iz Naše stranke.

Ako se to ne desi, istaknuli su, ova presuda mora biti snažan alat u rukama međunarodne zajednice da se otvoreno i beskompromisno suprotstavi politikama koje žele graditi društvo na tekovinama ratnih zločina koje uključuju i genocid.

“Nema sumnje da se sad, uz konačnu, punomoćnu presudu Ratku Mladiću otvoreno može govoriti kako je i vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske u ratu bilo ratnozločinačko i kad je riječ o prošlosti ne odstupati ni pedlja od tog stava, a kad je riječ o budućnosti ne pristajati ni na šta što će tu budućnost kontaminirati nedjelima koja su počinila pomenuta rukovodstva”, naveli su iz Naše stranke.

Sve to, naravno, treba raditi, kazali su, uz punu svijest o pojedinačnoj odgovornosti osuđenih i nikad ni na koji način ne prebacivati krivicu na cjelokupan narod.

“To su načela kojima će se Naša stranka voditi u svom političkom djelovanje kad je u pitanju odnos prema proteklom ratu koji kao političari najvećim dijelom moramo graditi na presudama Suda u Haagu koje itekako imaju posljedice na izgradnju društava za koja smo odgovorni”, zaključili su iz Naše stranke.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović smatra da se potvrđenom presudom doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću od strane Haškog tribunala poslala jasna poruka svim gospodarima rata na cijeloj planeti – da će i po komandnoj odgovornosti biti kažnjeni za ratne zločine i zlodjela prema civilnom stanovništvu.

“Stoga je poražavajuće i ponižavajuće za građane entiteta Republika Srpska osuđivanje presude Ratku Mladiću od strane nemoralnih političara i drugih sljedbenika zločinačkog djelovanja, jer se podržavanjem ratnih zločina i zločinaca teret krivice po komandnoj odgovornosti prenosi i na kolektivnu odgovornost kompletne nacije”, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Kriv je za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici…

Kako je rekla sutkinja Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja. Sutkinja Nyambe imala je izuzetno mišljenje po svim tačkama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!