Reakcije na raspisivanje izbora u BiH: “BiH ostaviti na miru”

Vijesti 05. maj 202219:29 0 komentara

Ukoliko njegov plan u kome traži podršku za rješenje pitanja Hrvata u BiH ne prođe, Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske najavljuje ono što je juče, drugim riječima najavio i prvi čovjek HDZ-a BiH.

“Da se taj problem Izbornog zakona riješi ukazom visokog međunaordnog predstavnika. To je moguće. Izetbegović je pod kontrolom Ankare i Istanbula. To je nemoguće. Arogantan je i radi šta hoće. Ovo ispada moja solo igra, ali Hrvati će na kraju ići na institucionalno povezivanje i praktički treći entitet. To piše u dokumentima. Ljudi su za to spremni i to neće proći bez tenzija. Imamo premijera koji to ne razumije, a očito mu nije ni stalo”, rekao je Zoran Milanović.

Savjet Hrvatima

Nije Milanović jedini koji se obrušio na raspisivanje Izbora u BiH iz Hrvatske, isto su učinili i premijer Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Grlić Radman, no bez sličnih najava.

“Što god da kažu i učine i Grlić Radman i Milanović i Plenković i cijela Vlada Republike Hrvatske, kao i kompletan HDZ Hrvatske, neka upamte da se oni nikada neće pitati ni o jednom pitanju u BiH, uključujući i Izborni zakon”, naveo je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Nešto blaži je bio njegov kolega iz Predsjedništva Šefik Džaferović.

“Ja savjetujem našim susjedima pa i Hrvatskoj, da oni puste BiH na miru. Mi ćemo svoje odnose uređivati kako mi mislimo da trebamo, mi smo samostalna, nezavisna, međunarodno priznata država i oni prema Dejtonu imaju obavezu da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, istaknuo je Džaferović.

Stav OHR-a

Upravo suverenitet i teritorijalni integritet komentarisao je istočni susjed Aleksandar Vučić nakon sastanka sa njemačkom ministricom odbrane.

“Ja sam preko 6.000 puta govorio o teritorijalnom integritetu i BiH i RS u okviru BiH i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bez obzira što sam to 6.000 puta u svojim javnim nastupima bar 10.000 tekstova je izašlo o tome kako to nije istina i kako se samo čeka trenutak napada iz Srbije. Takve gluposti ne mogu više ni da objašnjavam ni komentarišem”, kazao je Vučić.

Iz OHR-a nedvosmisleno poručuju, na Savjetu ministara je da obezbijedi novac za izbore, a prvog čovjeka HDZ-a podsjećaju da se incijative za izmjenu Ustava mogu provoditi uz angažman svih zainteresovanih strana, po propisanim procedurama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!