Reakcije na Tegeltijinu objavu o “pravim Srbima”

Vijesti 19. aug 202218:27 > 18:32 9 komentara
Milan Tegeltija
Milan Tegeltija (N1)

Komentar Milana Tegeltije, savjetnika Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) koji je govorio o "Srbima koji su politički faktor u BiH" izazvao je reakcije u javnosti pa su mu tako odgovorili državni parlamentarac Saša Magazinović i novinar i književnik Dragan Bursać.

Naime, Tegeltija je o toj temi danas diskutovao na Twitteru:

“Ne možete sa Srbima graditi Bosnu i Hercegovinu želeći Srbe u Bosni i Hercegovini kao Miro Lazović, Divjak, Magazinović ili neki Mioković. Oni su samo SA dekor, a ne politički faktor, nisu dio srpskog političkog naroda u BiH i nemaju ništa zajedničko s tim narodom, osim porijekla na koje nisu mogli utjecati. Dakle, kada se govori o Srbima u političkom smislu, spomenuti i njima slični tu ne pripadaju. Bilo bi pošteno da navedeni u politici ni u kom smislu ne koriste oznaku Srbije, koju samo lažiraju i dovode u zabludu veliki broj ljudi”.

Nakon toga mu je odgovorio Magazinović citirajući Bogića Bogićevića, nekadašnjeg člana Predsjedništva SFRJ Jugoslavije i čovjeka koji je rekao “ne” politici Slobodana Miloševića.

“Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji. Nikada nisam predstavljao samo jedan narod. Nemam ovlaštenja niti sam kompetentan da govorim u ime jednog naroda. Zato i jesam ovdje gdje jesam”, naveo je Magazinović stavivši u potpis svog citata inicijale B.B. (Bogić Bogićević), a ispod i zajedničku fotografiju s njim.

Prepiska se nastavila pa je tako Tegeltija ponovo komentarisao:

“To što pristaješ da budeš politički dekor u SA je tvoj problem, ali si onda to trebao da uradiš deklarisan kao ‘ostali’ jer to uključuje i Bosance u BiH, a da ne zloupotrebljavaš srpsko etničko porijeklo čime kršiš pravo da predstavljaš Srbe kao politički narod u Bosni i Hercegovini!”.

Imun na Tegeltijine “teorije” nije ostao ni novinar i književnik Dragan Bursać koji je za njega također imao poruku:

“A mogao si samo da citiraš ratnu zločinku Biljanu Plavšić, koja upotrijebi termin ‘genetski otpad'”.

Podsjetimo, bivša predsjednica Republike Srpske i haška osuđenica, u intervjuu u novosadskom Svetu 1993. godine u septembru je nazvala muslimane “genetski deformisanim narodom”, opravdavajući tako etničko čišćenje koje je propagirala tokom cijelog rata.

Ona je 2009. godine prijevremeno puštena na slobodu nakon što je osuđena na 11 godina zatvora zbog uloge i odgovornosti u vršenju ratnih zločina na teritoriji BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare