Reakcije: Nezadovoljstvo u RS zbog Inzkovog poteza

Vijesti 23. jul 202113:21 > 13:53 1 komentar
N1

Političari iz Republike Srpske burno su reagovali nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Borenović: Ovo može dovesti do političkog haosa

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da nametanjem zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida visoki predstavnik u BiH “Valentin Inzko želi da ugasi zadnje svjetlo u ovoj zemlji, te ocijenio da ovo zakonsko rješenje može dovesti do političkog haosa u BiH sa nesagledivim posljedicama”.

“To nema nikakve veze sa stvarima koje otvaraju rane. Ovo je vrlo štetan politički pokušaj nametanja zakonskog rješenja koje će dovesti do političkog haosa u ovoj zemlji”, rekao je Borenović novinarima u Sarajevu.

On je ukazao da odlazeći visoki predstavnik nameće zakon koji će biti nemoguće implementirati.

“Ovaj zakon će biti politički alat u rukama pojedinaca da se obračunaju sa nečim što je osjetljivo i bolno, sa nečim čime će se obračunavati sa političkim neistomišljenicima, sa predstavnicima srpskog naroda”, naglasio je Borenović.

On je naveo da visoki predstavnik amnestira i otvara nešto što je katastrofalno.

“Nametati zakon na taj način, odlazeći iz BiH produbljuje političke rane i proizvešće samo kontraefekat, jačati retrogradne strukture i proizvesti haos sa nesagledivim posljedicama”, istakao je Borenović.

On kaže da ne može da shvati potpuno štetan potez Inzka koji odlazi iz BiH gaseći i posljednju svjetiljku u ovoj zemlji.

“To je politički katastrofalno”, ocijenio je Borenović.

Špirić: To može imati dalekosežne posljedice

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić istakao je da je Valentin Inzko uspio da na odlasku digne tenzije u BiH na makismum i dodatno pogorša stanje i ugrozi zajedničku budućnost naroda u BiH. Komentarišući za Srnu današnju odluku odlazećeg visokog predstavnika Špirić je ocijenio da će to imati dalekosežne posljedice, ali da treba sačekati da se o svemu izjasne institucije Republike Srpske, posebno Narodna skupština.

“Kako ćemo se ponašati u buduće kao predstavnici Republike Srpske u Sarajevu znaćemo konkretnije nakon zvaničnih reakcija institucija Republike Srpske. U svakom slučaju, ovakvim odlukama visoki predstavnik pokazuje kakav je, koliki i postoji li uopšte suverenitet BiH”, rekao je Špirić.

On je dodao da je “Inzko ovom nerazumnom odlukom otvorio prostor za dolazak novog visokog predstavnika jer mu je zakomplikovao i onako problematičan dolazak u zemlju sa pregršt problema”. Špirić smatra da će zbog ovakvih postupaka kakav je Inzkov, BiH ostati protektorat jer o njenoj sudbini odlučuju osrednji međunarodni činovnici, a ne njeni legalni i legitimni predstavnici u institucijama vlasti.

“Inzko je proveo godine ovdje dobro uhljebljen, s visokom platom bez bilo kakvih korisnih aktivnosti i završava mandat sa još jednom velikom štetom po BiH iako je svu svoju pažnju i mržnju usmjerio ka Republici Srpskoj i Srbima. Moramo ga razočarati jer na naše institucije i na nas on uticati ne može”, zaključio je Špirić.

Nešić: Inzkova odluka vratila nas 20 godina unazad

“Odluka Valentina Inzka vratila je BiH 20 godina unazad. Moj stav o OHR je poznat, nema većeg dokaza da BiH nije funkcionalna država kad postoji jedan čovjek koji potezom pera može zamijeniti demokratsku volju naroda. Srpski narod i sve političke predstavnike pozivam na jedinstvo i mudrost. Osjećanja i mišljenja se nikome ne mogu oduzeti i upravo je ovaj papir dokaz za poraz njihovih nastojanja da nam to učine prethodnih 20 godina. Moramo se okupiti oko Republike Srpske. Ovaj momenat ne treba da mjerimo prema tome naspram čega stojimo nego koju svetinju branimo! Od našeg jedinstva i naše mudrosti zavisi opstanak Republike Srpske, a oni koji je ne žele u narednim danima će u nama tražiti razloge da je napadnu. Republika Srpska je iznad svih nas i svima koji bi na nju krenuli poručujem – od tog posla vam nema ništa, pokušajte to i svi ćemo naše političke boje zamjeniti isključivo bojama srpske trobojke. Valentin Inzko ovim potezom dokazao je svu neslavnost svoje uloge u BiH. Da ima želju za pravdom i suživotom, ne bi nas vraćao 20 godina u prošlost nego bi svoja ovlašćenja iskoristio da kazni i sankcioniše one koji cijeli moj narod nazivaju “genocidašima””, poručio je Nešić.

Ujedinjena Srpska: Neophodna zajednička reakcija svih partija

Ujedinjena Srpska smatra da je neophodna zajednička reakcija svih političkih partija.

“Reakcija bez obzira na pripadnost poziciji ili opoziciji, bez obzira na razlike u ideološkim stavovima. Takođe je neophodno i učešće široke društvene zajednice, institucija, nevladinih organizacija, akademije nauka i svih koji se žele pridružiti zajedničkom stavu i odgovoru na satanizaciju srpskog naroda sa pokušajem da se naš narod obilježi prljavim pečatom“, naveli su.

Kuzmanović: BiH ulazi u vrlo opasnu zonu

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da je sada nužno da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o neprihvatanju današnje odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka bez obzira na posljedice, jer je protivna svim mogućim propisima, međunarodnim i domaćim. Kazao je da će ovo unazaditi BiH.

Ocijenio je da “BiH ulazi u vrlo opasnu zonu nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

“Rekao bih da BiH time ulazi u zonu sumraka, a plašim se da će to izazvati lanac reakcija ne samo u BiH i Srpskoj, već i drugim oblastima u regionu”, rekao je Kuzmanović Srni.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare