Reakcije političara iz Republike Srpske na pismo Valentina Inzka upućeno NSRS

Vijesti 03. feb. 202114:22 > 14:369 komentara
Podijeli:
Izvor: N1/Arhiv

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine među kojima su svi bivši predsjednici Narodne skupštine RS i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

“Informaciju smo dobili maloprije, ne vidim zašto se time bavi visoki predstavnik. Ponovno ćemo doći u situaciju da se bavimo ovim pitanjem, a to je isključivo nadležnost NSRS. Inzko je do sada spavao i sada se probudio. Ovo je sve suvišno, NSRS naravno to neće prihvatiti što on traži. Neko će tome aplaudirati, neko neće. Ali kada dođete u RS, jasno vam je kakav je tamo stav o tome”, kazao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Dobili smo i reakciju predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.

“Visoki predstavnik se sjetio da nešto uradi nakon četiri godine. To je pokušaj opravdanja njegova boravka u ovoj zemlji. Ovo je specifičan odnos visokog predstavnika i vladajuće koalicije u RS. Neću da se petljam u njihove odnose, oni jedni druge nadopunjavaju i to je zamajavanje javnosti”, naveo je Borenović.

I predsjednik DNS-a Nenad Nešić je kazao da ova stranka neće podržati ono što je Inzko zatražio u pismu navodeći da je to stvar NSRS.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

“Dana 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsjednika NSRS uručili. Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, stoji u pismu u koje je N1 imao uvid.

Kako se navodi, “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve”.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, naveo je Inzko.

Kako je kazao, uklanjanje ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smjeru.

“Time se stvara izvanredna prilika da NSRS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala poliitčku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Inzko u pismu Čubriloviću.

Komentari

Vaš komentar