Realizacija Dodikovih najava: RS na putu da osnuje vlastitu Agenciju za lijekove

Vijesti 19. okt 202115:01 1 komentar
N1

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će održana sutra, 20. oktobra, s jednom tačkom dnevnog reda - stanje o snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih institucija u RS. U materijalima za sjednicu objavljen je i Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske. Ovim bi se krenulo u realizaciju najava Milorada Dodika koji planira osnovati entitetske paralelne institucije, a "protjerati" i proglasiti "nenadležnim" određene institucije Bosne i Hercegovine u entitetu RS. Ovo je izazvalo burne reakcije domaćih i međunarodnih zvaničnika koji poručuju da se Ustav, te teritorijalni integritet i suverenitet BiH trebaju poštovati.

#related-news_0

U Prijedlogu se navodi kako će sjedište Agencije biti u Banjaluci i da u svom sastavu ima Kontrolnu laboratoriju kao i Glavnu kancelariju za farmakovigilansu. Na organizaciju i rad Agencije, navodi se, primjenjuju se odredbe propisa kojim se uređuje oblast republičke uprave.

N1

Opravdanje za donošenje ovog zakona, odnosno osnivanje agencije, nalaze u Ustavu RS (amandman XXXII) prema kojem Rs uređuje i osigurava zdravstvo.

Kao razlog za usvajanje po hitnom postupku naveli su da bi, u suprotnom, došlo do štetnih  posljedica po zdravlje stanovništva.

Procijenjeno je da je za osnivanje ove agencije potrebno 2.315.000 KM, a da bi na godišnjem nivou tebalo izdvajati 3.500.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare