Recep Tayyip Erdogan stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo

Vijesti 06. sep 202212:01 1 komentar
Anadolija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa delegacijom je stigao u Sarajevo u okviru posjete Bosni i Hercegovini.

Erdogan je stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo nakon čega će se uputiti prema Predsjedništvu BiH gdje će biti dočekan uz vojne počasti. Pripreme ispred Predsjedništva za doček Erdogana se privode kraju (fotografija ispod).

N1

Turski predsjednik će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH te prisustvovati Poslovnom forumu Turska – BiH.

Nakon Sarajeva, Erdogan putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje biće Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Uz predsjednika Erdogana, delegaciju Republike Turske trebali čine: ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi, ministar trgovine Mehmet Muş te ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu.

Također, u delegaciji su i zamjenik predsjednika AK Partije Ömer Çelik, zamjenik predsjednika AK Partije, parlamentarac AK Partije ispred Grada Bursa Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turkiye-Bosna i Hercegovine Refik Özen i ambasador Turske u Sarajevu Sadık Babür Girgin, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Važan je trenutak u kojem turski predsjednik posjećuje Bosnu i Hercegovinu. Početak je predizborne kampanje, ali se i intenziviraju rasprave o implementaciji rezultata, u svjetlu neuspjelih pregovora o izbornoj reformi, mogućnosti da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona, te najava o teritorijalnoj reorganizaciji Federacije BiH, kao HNS-ov odgovor.

Stoga, mnogi smatraju da Erdogan upravo zbog izborne reforme s obzirom na to da će nakon Sarajeva posjetiti i službeni Zagreb.

Erdogan bi se u poslijepodnevnim satima, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, trebao sastati i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, manja grupa građana se već okupila ispred Predsjedništva BiH kako bi dočekali turskog predsjednika.

N1 (Građani očekuju Erdogana)

Osim njih, tu su i medijske ekipe koje prate ovaj događaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare