Red ispred Sberbanke: “Javiće mi kad da dođem po novac koji godinama štedim”

Vijesti 25. feb 202212:17 > 13:51 4 komentara
N1

Prve konkretne poslijedice eskalacije sukoba u Ukrajini vide se i na ulicama Bosne i Hercegovine. Ispred Sberbanke od jutros su redovi, građani u strahu od mogućeg gubitka novca čekaju isplatu ušteđevina.

Želim da podignem ovo novca što imam, ja sam penzioner, nije to neka svota, ali ne želim da mi propadne bilo šta, propalo mi je mnogo ‘92, kada je krenuo kod nas rat, naša država nije garant nikome“, rekla je Maida Ćupina sa kojom smo razgovarali nakon izlaska iz poslovnice Sberbanke.

Druga korisnica Sberbanke nam kaže da ne želi samo podići novac, već i napustiti Banku u potpunosti.

“Znate onu poslovicu, koga jednom guja ujede i guštera se boji. Nije situacija jednostavna, postoji strah”,rekla je jedna građanka.

Obje potvrđuju da danas novac nisu podigle.

VEZANA VIJEST

“Nisam uspjela jer one to moraju u neku direkciju da šalju, pa će oni meni da jave kada da dođem po svoj novac koji godinama štedim”; rekla je sagovornica N1.

“Evo nemaju novca, očekuju, javljeno im je da iz Centralne banke, da je krenulo vozilo sa novcem, oni očekuju, i nastavljam čekati, jutros sam od deset sati”; rekla je Ćupina.

Ekonomisiti procjenjuju da će ratno stanje u Ukrajini imati poslijedice po ekonomije, koje svakako neće zaobići BiH. Pšenica, plin, nafta čiji je skok cijena očekivan.

Inače, Sberbank Europe AG potpisala je ranije ugovor s AIK Bankom Beograd, Gorenjskom Bankom Kranj i Agri Europe Cyprus Limited (sa Kipra) za prodaju svojih banaka u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank dd), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija ad Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka dd).

Iza grupacije koja je kupila Sberbanku u ovih pet zemalja nalazi se srbijanski biznismen Miodrag Kostić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare