Regionalni mediji o projektu “Transkripti genocida”: Šokantne objave

Regija 02. mar 202113:41 3 komentara
N1

Memorijalni centar Srebrenica predstavio je jučer projekat "Transkripti genocida/Genocide papers" koji uključuje stenograme sa sjednica Skupštine srpskog naroda BiH a kasnije i Narodne skupštine Republike Srpske, samim tim i izjave političara od kojih su neki osuđenici za ratne zločine tokom rata u BiH. Mediji u regiji sadržaj navedenih stenograma nazvali su šokantnim.

“Projekt Memorijalnog centra Srebrenica ‘Transkripti genocida‘ razotkrio je šokantne detalje rasprava Skupštine srpskog naroda u BiH,” piše Jutarnji list, koji je prenio dijelove transkripta, između ostalog Karadžićevo obraćanje iz februara 1995, gdje govori o tome da “Srbi nikad nisu htjeli prihvatiti prvi pricip Cutileirovog plana da je Bosna I Hercegovina država, osim u slučaju da ona bude konfederacija i da Srbi sami odluče hoće li ustati unutar nje ili se pripojiti Srbiji.”

Index.hr prenio je dio stenograma sa sjednice iz oktobra 1995, na kojoj je Karadžić potvrdio kako je stajao iza plana za osvajanje Srebrenice i Žepe, kada je i počinjen genocid.

“Ja sam kao vrhovni zapovjednik stao iza plana za Žepu i Srebrenicu”, kazao je Karadžić pojašnjavajući kako bi uz 90 tisuća naoružanih muslimana u Srebrenici i Žepi Srbi sigurno izgubili rat.

Dnevno.hr ističe kako objavljeni transkripti “oslikavaju atmosferu, razmišljanja i planove srpskog rukovodstva prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima.”

Večernji list je uz vijest o transkriptima objavio I video iz Memorijalnog centra Potočari.

24sata i Tportal u naslovima također ističu dio transkripata u kojima Karadžić govori kako je odobrio plan za Srebrenicu.

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare