“Regresija na Balkanu kao dugi rep ideje razmjene teritorije Vučić-Tači”

Vijesti 15. apr 202111:58 0 komentara
Kurt Bassuener (Glas Amerike)

Svjedočimo regresiji na Balkanu kao "dugom repu" prijedloga o razmjeni teritorija Vučića i Tačija, koji je plodno tlo našao kod bivše šefice vanjske politike EU Federice Mogherini i koju je ambasador Richard Grenel prodao Donaldu Trumpu, kaže u intervjuu za Antenu M Kurt Bassuener, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije /DPC.

Bassuener kaže da se nadao da će se Bidenova administracija suprostaviti toj vrsti mentaliteta.

Nadao sam se da će Bajdenova administracija ne samo odbiti taj napor, već i suprotstaviti se transakcionističkom mentalitetu koji je zarazio State Department tokom Trampove ere. Nažalost, to još nismo vidjeli”, ocjenjuje ovaj američki analitičar, stručnjak za Balkan.

Bassuener je jedno vrijeme boravio u BIH, a sada je stacioniran u Edinburgu, u Škotskoj, na Univezitetu St. Andrews.

Opasno je i ne slučajno ako se ovi izvještaji iz non-papera pokažu istinitima, jer ovo ide na ruku idejema koje iznose drugi u i izvan regiona, najviše predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću koji očigledno ima podršku neliberalnih lidera unutar Evropske unije“, smatra Basuner.

Kome taj scenario odgovara

Prema mišljenju Bassuenera, Janez Janša pretenduje da bude predvodnik neliberalnog bloka EU o balkanskim pitanjima.

Na ruku mu idu tendencije, kako unutar EU tako i nezainteresovanost Bajdenove administracije za region, dok u State Departmentu još uvijek rade oni koji su provodili Trampovu politiku prema Balkanu.

Na pitanje šta misli o non-paperu (nezvanični dokument u opticaju) koji je, kako je objavljeno, premijer Slovenije Janša (Janez) poslao predsjedniku Evropskog savjeta Mišelu (Charles Michel), kazao je:

Takav Janšin “non-paper” prijavljen je u kancelariji predsjednika Mišela, prije nego što su povukli potvrdu … Teško je znati u šta vjerovati. Ali s obzirom na Janšinu istoriju provokacija (podsjetimo na njegovu čestitku Trampu nakon izbora), nije teško zamislivo da je predložio “dovršetak raspada Jugoslavije” kako je izvješteno. U kombinaciji sa, kako je objavljeno, pitanjem koje je predsjednik Pahor (Borut) postavio Predsjedništvu BiH- da li je moguće predvidjeti mirno razilaženje, čini se da to odražava jednu liniju razmišljanja koju sam ranije čuo od nekih političkih aktera Slovenije: da je etnička homogenost najzaslužnija za slovenački “uspjeh”.. ” Opasno, i ne slučajno ako se ovi izvještaji iz non-papera pokažu istinitima, ovo ide na ruku idejema koje iznose drugi, u i izvan regiona“.

Originalni intervju za Antena M pročitajte na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!