Reis Kavazović pozvao sve na vakcinaciju

Vijesti 27. aug 202116:10 1 komentar
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović (RSE)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein-ef. Kavazović tokom hutbe (propovijed petkom u podne i o bajramima) u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu pozvao sve na vakcinaciju.

On je vjernicima poručio da se tako može pomoći da se ‘suzbije velika i opaka zaraza COVID-19’.

“Naša cijenjena i čestita ulema naučila nas je da, kada uočimo razliku između naučnih činjenica i doslovnog slova objave, prednost damo naučnim činjenicama”, rekao je.

Istakao je kako ga žalosti kada čuje ‘glasove i među muslimanima koji podcjenjuju stečeno ljudsko znanje, ne znajući da na taj način dovode u sumnju i samu Objavu’.

“Zar nam nije objavljeno u Kur'anu: Uči u ime tvoga Gospodara Koji stvara. Znajte da onaj koji sumnja u znanje koje je Allah dao ljudima, sumnja i u Njegovu Objavu. Ostavite se sumnjičenja bez dokaza, jer je to grijeh”, rekao je između ostalog Kavazović tokom hutbe.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru pokrenuo je ranije javnu kampanju pod nazivom ‘zbog onih koje voliš # vakcine djeluju’ u kojoj vjerske vođe, sportaši i muzičari pozivaju na masovnu vakcinaciju.

Od ukupno pristiglih skoro 2,9 miliona vakcina, aplicirano 876.591 doza, od čega 542.523 prve doze i 334.068 drugih doza.

U ove brojke nisu uključeni svi koji su mogućnost da se vakcinišu iskoristili u susjednoj Srbiji ili Hrvatskoj, a prema procjenama, zbog kašnjenja vakcina, van granica BiH se vakcinisalo više od 50.000 građana.

Prema podacima od 18. augusta do sada je u Federaciji BiH, jednom do dva bh. entiteta vakcinisano 290.503 osobe, od čega je 172. 989 osoba primilo obje doze.

U drugom bh. entitetu Republici Srpskoj, Institut zа јаvnо zdrаvstvо dо 26. аvgustа 2021. gоdinе ispоručiо је zdrаvstvеnim ustаnоvаmа 275.200 prvе i 191.632drugе dоzе vаkcinа prоtiv COVID-19.

Od marta 2020. godine, kada je registrovan prvi slučaj Covid- 19, u BiH je, prema podacima Ministarstva civilnih poslova oboljelo više od 21.2306, a od posljedica zaraze je preminulo 9.785.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare