“Relativno sam mlad čovjek, neću u penziju, neću se ni zadržati u pravosuđu BiH”

Vijesti 05. feb 202111:16 > 13:26 3 komentara
N1

Bivši predsjedavajući VSTV-a Milan Tegeltija kazao je za N1 kako je svaka sjednica VSTV-a nakon njegove ostavke nezakonita te da samim time niti jednu odluku ne mogu donijeti na zakonit način. U Novom danu govorio je i o tome čime će se baviti u nastavku svoje karijere.

“Relativno sam mlad čovjek, neću ići u penziju, nešto ću da radim nakon ovog posla u VSTV-u. Sasvim je sigurno neću zadržati u pravosuđu BiH je se ne vidim u takvom pravosuđu. Šta ću raditi u budućnosti – sve je moguće. Možda se budem bavio advokaturom, možda na neki način budem u politici, medijima, vidjet ćemo. Čovjek u životu kada ima struku i bavi se ovim čime i ja, uvijek ima neku varijantu da se bavi advokaturom koja je dobar posao i od koje se može lijepo živjeti”, rekao je Tegeltija.

Potom se osvrnuo na rad VSTV-a.

“Svaka sjednica je nakon moje ostavke suštinski nezakonita jer sjednicu može sazvati samo predsjednik Vijeća koji ne postoji i nijednu zakonitu odluku ne mogu donijeti, a oni to ignorišu sve do trenutka kada postane neodgovarajuće nekome. Imate problem i što ne možete regularno izabrati predsjednika Vijeća jer morate imati zakonitu sjednicu. U takvoj konstalaciji odnosa i kontaminiranom pravosuđu ne vidim sebe niti mogu dapronađen neku svoju karijeru”, kazao je u Novom danu.

Istakao je kako tenutni saziv VSTV-a ignoriše taj problem, a da će sve odluke koje su donosili od decembra doći u pitanje retroaktivno.

“Što duže bude trajala ova situaciju imat će veću posljeedicu jer će sve odluke morati pasti iz formalno-pravnih razloga. Jedino rješenje je da se Vijeće obrati vijeću mnistara za hitnu, interventnu izmjenu zakona koja bi dala ovlaštenje jednom od članova Vijeća da zakaže sjednicu”, rekao je Tegeltija.

Za komentare da se “zbog afera opirao reformama u VSTV-u”, kauzao je kako to nije tačno.

“Afere nisu nešto što produkujem ja već mediji, neko u medijima i ne postoji moja odgovornost koja je utvrđena. Bitna stvar je da se nisam opirao reformama već sam ih snažno poticao, ali su padale na Sudu BiH koji je to rušio, pravilnike i sve ono što je predmet izmjena Zakona o VSTV-u, a koje predlaže EU. Mi smo sve to uradili kroz podzakonske akte, ali ih je Sud BiH srušio”, rekao je Tegeltija.

Kazao je kako su “argumenti Suda bili da je to oblast koja nije regulisana zakonom i da VSTV nema ovlaštenje da uređuje tu oblast”.

“Podzakonskim katima mi smo pokazali namjeru i uradili veliki posao, te akte usaglasaili s aktima EU”, kazao je Tegeltija.

Govoreći o novim pomacima u slučaju “Dženan Memić”, kazao je kako mu je “drago ukoliko istraga Tužilaštva BiH napreduje u bilo kojem smjeru”.

“Primio sam Muriza Memića i Ifeta Ferageta s nekoliko članova Vijeća i tada sam rekao da sve što može Vijeće uraditi učinit će. Problem je što su na vijeće adresirana pitanja koja mi nismo mogli riješiti. Mi ne vodimo istrage ni postupke niti možemo dati sugestije kako da rade svoj posao tužioci ili sudije. Vijeće u živim predmetima nema nikakvu ovlast”, zaključio je Tegeltija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare