Republika Srpska započela promociju vakcinacije protiv Covida-19

Vijesti 23. jan 202112:01 1 komentar
Facebook

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske započelo je putem društvenih mreža kampanju kojom promovira vakcinaciju protiv Covida-19.

U kratkoj objavi na mrežama objasnili su značaj vakcinacije.

“Vakcinacija omogućava zaštitu od određene zarazne bolesti svakom pojedincu, ali velika korist od vakcine jeste i izgradnja kolektivnog imuniteta populacije. Kolektivni imunitet predstavlja zaštitu grupe od izbijanja epidemije, ukoliko je veliki procenat pripadnika grupe vakcinisan, a ujedno predstavlja i zaštitu za onaj dio populacije koji nije u mogućnosti da se vakciniše”, navodi se u Facebook objavi.

? Вакцинација омогућава заштиту од одређене заразне болести сваком појединцу, али велика корист од вакцине јесте и…

Posted by Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске on Saturday, January 23, 2021

Prije nekoliko dana dopunili su i informacije na zvaničnoj web stranici rubrikom “Odgovori na neka od čestih pitanja o vakcinaciji protiv Covida-19” u kojoj su detaljno objavili se informacije o vakcinama i procesu vakcinacije u ovom bh. entitetu.

Tako se naglašava da je vakcinacija protiv koronvirusa dobrovoljna, a da će građani podnositi zahtjev nakon čega će dobiti potvrdu.

“Prema Planu vakcinacije protiv COVID 19 u Republici Srpskoj, koji je izradio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, prve vakcine primiće korisnici i zaposleni u domovima za smještaj starijih lica i zdravstveni radnici (prioritetno oni koji liječe pacijente oboljele od COVID 19 i zaposleni u mikrobiološkim laboratorijama za dijagnostiku virusa korona), a nakon toga osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima. U narednim fazama biće obuhvaćene i druge kategorije stanovništva koje su pod povećanim rizikom od infekcije virusom korona (prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori itd.)”, navode u odgovorima.

Za razliku od RS, na stranici Federalnog ministarstva zdravstva rubrika o vakcinama nije osvježena novim informacijama, pa tako na pitanje “Postoji li vakcina, lijek ili tretman za Covid-19” odgovor je i dalje: “Još ne. Do danas nema vakcine ili specifičnog antiviralnog lijeka za prevenciju ili liječenje COVID-19...”.

Inače, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ranije je predstavio detaljan Plan vakcinacije te najavio da će uskoro krenuti s kampanjom za poromociju istog.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare