Revakcinacija u KS: Ima li razloga za paniku

Vijesti 23. jun 202119:14 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina će po svemu sudeći dobiti više od milion i 232 hiljade vakcina naručenih preko mehanizma Covax. Kako je za N1 pojašnjeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, cijene Pfizera i AstraZenece koje su stigle u BiH bile su niže od ranije plaćenih. To u praksi znači da će Covax isporučiti više vakcina i tako nadoknaditi razliku. No, to građanima mnogo ne znači, jer plaćene vakcine sporo stižu.

Oko 1.200 vakcinisanih u Zetri čeka revakcinaciju. Nema vakcina, pa mnogi koji su došli na svoj termin, mogli su se samo okrenuti.

18.6. smo mi dobili dojavu od Zavoda za javno zdravstvo KS, a njima su to javili iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, da će vakcine koje su trebale biti namijenjene za građane KS koji su primili 1.6, a revakcinacija im spada 22, neće biti dostupne i kao što znate juče su one došle“, izjavio je Ademir Spahić, Krizni štab KS.

Za najveći broj građana neizvjesno je kada će biti pozvani na vakcinaciju. Ispostavilo se da se ne može računati ni na revakcinaciju, zbog čega ne čudi odluka bh. građana da se vakcinišu u Srbiji, za koju je SDA-ov Šemsudin Mehmedović kazao da vara bh. građane.

Ne mogu bh. građani biti krivi zato što im je ponuđena varijanta da se vakcinišu u Republici Srbiji. Krivi su oni koji nisu na vrijeme obezbijedili dovoljnu količinu vakcina, evo prvenstveno u Sarajevu, u ostalim dijelovima BiH koliko mi je poznato imunizacija teče sasvim normalno, pogotovo za osobe starije dobi“, rekao je Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentu BiH.

Imunizacija u FBiH teče prema raspodjeli koju vrši federalni, a ne kantonalni nivo, a u skladu sa brojem stanovnika. Prema toj raspodjeli u KS stiže najviše vakcina.

Cjepiva iz mehanizma EU4Health i COVAX mehanizma kontinuirano pristižu, te se po prispjeću distribuiraju svim županijama u FBiH prema ranijem utvrđenom postotku za raspodijelu. U skladu sa Planom cijepljenja definirani su postotci raspodjele prema kantonima prema kojem 21 posto pripada Kantonu Sarajevo“, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH.

Kanton Sarajevo je jedini koji je dobio svoje vakcine, mimo ove raspodjele, i to donaciju iz Srbije, odgovara premijer Edin Forto.

Gospodin je nakon godinu i pol pandemije mogao naučiti ko šta u ovoj državi treba raditi vezano za zaštitu građana od Covida. To je za njega, očigledno bio pretežak zadatak. Jedini smo nivo vlasti u BiH koji je obezbijedio direktan ugovor za nabavku vakcina (Sputnik), koji je Vlada FBiH odlučila blokirati. Ako gospodin govori politički, pa nas krivi za nerad svojih stranačkih kolega, neka bar smisli nešto bolje“, izjavio je Forto.

U susret godišnjim odmorima porasla je zainteresovanost za vakcinacijom. Grčka je prva zemlja koja je otvorila granicu za bh. građane, pored negativnog PCR ili antigenskog testa, dokaza o prebolovanom Covidu, vaša ulaznica za ulazak u ovu zemlju je upravo potvrda o vakcinaciji.

Dokaz o imunizaciji, odnosno o primljene dvije doze vakcine, od čega mora proći više od dvije sedmice od druge doze. Ili dokaz da ste prebolili koronu u periodu između dva ili devet mjeseci“, rekla je Milica Ristović.

Danas je preko mehanizma EU4Health u BiH stiglo 11.700 Pfizerovih vakcina. U naredne dvije sedmice iz mehanizma Covax treba da stigne još 40.800 AstraZeneca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!