Revolt sarajevskih policajaca nakon sinoćnjeg haosa u Blažuju

Vijesti 21. jan. 202116:06 > 16:0913 komentara
Podijeli:
N1

Sinoćnji neredi u Blažuju kod Sarajeva izazvali su opravdan revolt policajaca i uznemirili građane, saopćeno je danas u reakciji iz Sindikata policije Kantona Sarajevo.

Iz Sindikata su zatražili da se problem s migrantima hitno riješi.

”Dana 20.01.2021. godine, u večernjim satima, od strane velikog broja migranata došlo je narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i ispoljavanja nasilja unutar Privremenog migrantskog centra Blažuj, zbog čega su intervenisali policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kojom prilikom je došlo do povređivanja dvojice naših policijskih službenika i jednog službenika IOM-a.

Tokom nereda pričinjena je velika materijalna šteta, od čega ističemo oštećenje na više od 20 službenih policijskih vozila.

Navedeni sigurnosni događaj, kao jedan u nizu prethodnih u kojima migranti izazivaju i učestvuju u neredima i činjenju teških krivičnih djela, ponovo je doveo do uznemirenja javnosti, te je izazvao i opravdan revolt naših policajaca, koji u svakoj prilici, i u najsloženijim okolnostima, profesionalno i časno obavljaju sve svoje dužnosti.

Upravo zbog toga, Sindikat policije Kantona Sarajevo zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i drugih nadležnih organa i institucija koji su na osnovu zakona nadležni i ovlašteni za upravljanje migrantskom krizom, da konačno na jedan ozbiljniji, sistematičniji i odgovorniji način pristupe svojim obavezama, čime će se bitno olakšati rad policijskih službenika na terenu, a kod naših građana stvoriti veći nivo povjerenja i sigurnosti”, saopćeno je.

Više migranata privedeno je nakon sukoba koji je sinoć izbio u kampu Blažuj u sarajevskoj opštini Ilidža. Dva policijska službenika su zatražila medicinsku pomoć.

Podsjećamo, do nereda je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije pokušali premjestiti u drugi kamp jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

Komentari

Vaš komentar