Robertson za N1 o Dodiku: Intevjuisao sam ga, Zapad ga je smatrao reformistom

Vijesti 12. apr 202222:081 komentar
Podijeli:

Ujedinjeno Kraljevstvo je sankcionisalo je Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost Države Bosne i Hercegovine - navodi se to u objašnjenju. Ove sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Za N1 je govorio i CNN-ov glavni urednik vanjske politike i nekadašnji ratni reporter u Bosni i Hercegovini, Nic Robertson, te se osvrnuo na sankcije članu Predsjeništva BiH, Miloradu Dodiku. Prisjetio se i vremena kada je intervjuisao Dodika kojeg je, kako kaže, Zapad svojevremeno smatrao progresivnim političarem i reformistom.

“Sjećam se kada sam ga, prije nekoliko decenija, intervjuisao i kada ga je Zapad smatrao liberalnim reformistom koji je radio isključivo u interesu Bosne i Hercegovine, prije nego što je počeo da zauzima jedan nacionalistički stav i nezavisan kurs. To se danas odnosi i na paralelu onoga što vidimo da se dešava i u Ukrajini. To znači da vanjski uticaji mogu iskoristiti nemire unutar zemlja koji su kasnije osnov većih razilaženja koje dovode do nestabilnost. Velikim dijelom, u oba slučaja, taj vanjski uticaj je Putin i Rusija.” – rekao je za N1.

Robertson je dodao i da su sankcije političarima u BiH, uključujući i one Dodiku i Cvijanović, korektivni korak Ujedinjenog Kraljevstva da zaštite stabilnost Europe i pravni poredak.

U objašnjenju odluke o sankcijama Vlade Ujedinjenog Kraljevstva navodi se kako su “ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije na vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je direktno u suprotnosti sa ustavom zemlje. Milorad Dodik je pokrenuo akciju povlačenja Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida. U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoju instituciju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastoje prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar