Ročište za određivanje pritvora Zeljkoviću, odbrana tvrdi da nema dokaza

Vijesti 17. sep 202119:00 0 komentara
N1

U banjalučkom okružnom sudu u toku je ročište na kojem se razmatra prijedlog za pritvor direktoru Instituta za javno zdravstvo, te osumnjičenima Slavku Bojiću, Saši Markoviću i Draganu Dubravcu, da su počini djela zloupotrebe sužbenog položaja te firmama Prokontrol i Travel4fun pribavili ogromnu korist u vrijeme vanrednog stanja, a na štetu budžeta.

Sa zaštitnim maskama i lisicama na rukama Zeljkovića, Bojića, Markovića i Dobrunca pripadnici MUP-a predali su sudskoj policiji. Ročište zakazano u 13 časova, na zahtjev odbrane pomjereno je za 18.

“Niko apsolutno od odbrane nije dobio ni jedan dokaz, a ima preloženo preko 500 dokaza. Mi smo kao odbrana tražili da se odloži suđenje, taržili smo fer i pravično suđenje”, kazao je Miloš Stevanović, advokat.

Tužilac ima 500 dokaza, a u prijedlogu za pritvor obrazloženom na 97 strana, između ostalog navodi, da je Zeljković, kao direktor Instituta za javno zdravstvo,iskorištavanjem vanredne situacije za teritoriju RS proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postpukom bez obavještenja o nabavci, da je u dogovoru sa Markovićem iskoristio svoj službeni položaj i pribavio korist pravnom licu “Travel 4 Fun” tako što je prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maski za lice i nekontaktnih digitalnih termometara, ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

“Procontrol” u skladu sa prethodno postignutim dogovorom da se višestruko uvećaju cijene maski od uvoznih na način da se dva puta fakturišu kako bi se prikrila njihova stvarna vrijednost. Institut je prihvatio ponudu za nabavku medicinske respiratorne maske KN 95 od grupe ponuđača, a uz ponudu je dostavljen certifikat koji ne potvrđuje da se radi o medicinskoj već o ličnoj zaštitnoj opremi. Nakon čega je Branislav Zeljković istog dana potpisao ugovor”, navodi se u Prijedlogu za pritvor.

O kakvim se maskama radi?

N1 je o ovoj spornoj nabavci izvještavao i prije godinu dana, kada smo potvrdu o prodajnoj cijeni maske dobili aktera priče Slavka Bojića.

“Jedna maska je iznosila 6,8 KM, ali ponavljam – radi se o medicinskoj KN 95 maski da građani ne pomisle da se radi o klasičnoj troslojnoj maski koja se kretala od marke do dvije. Ovdje se radi o maskama koje koristi bolničko osoblje”, kazao je Slavko Bojić, vlasnik firme “Procontrol” – 12. juna 2020. godine.

Odbrana se zasniva na tome da država nije ograničila maržu na maske, niti zaštitna odjela. Dok Zeljkovićev stranački šef tvrdi da je ovo sve politička igra i da nekome smeta jaka Ujedinjena Srpska. Resorni ministar je stava neka svako radi svoj posao.

“Mi nismo zaduženi za praćenje procesa javnih nabavki. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ima procedura kako i na koji način institucije transparentno moraju da obavještavaju javnost i javnost se na taj način obavještava. Ukoliko se pojave određene sumnje, tu je svakako istražni organ koji to utvrđuje, mi nemamo nadležnost za bilo kakve istražne radnje po ovom pitanju”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske.

MUP RS već duže vrijeme provodi istragu i kada je u pitanju nabavka respiratora. Sumnja da je firma Medietik, koja je FZO isporučila 50 respiratora za 6,7 miliona KM, nabavljala po cijeni tri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!