Roditelji djevojčice iz Kaknja: Rekli su nam da je mozak uništen, spaljen!

Vijesti 12. nov 202117:18 > 20:37 6 komentara
YoutTube/Screenshot

Amira i Muris Gadžur, roditelji djevojčice iz Kaknja koja je u toku rutinske oftalmološke operacije u privatnoj ordinaciji pala u komu, i dalje su u bolu i nevjerici. Svaki dan kada dobiju PCR test posjećuju je u Intenzivnoj jedinici Pedijatrijske klinike KCUS-a.

Zdravstveno stanje je isto, kažu za N1.

“Zadnje kad smo bili, pozvali su nas svi ljekari na jedan sastanak i rekli su nam da su radili CT mozga, da je mozak potpuno uništen, spaljen, da je izgubio svu funkciju svoju i srce da radi samo pomoću aparata i to je sve što znamo”, kaže nam majka Amira.

Vezane vijesti

Otac Muris nam je rekao da svaki put moraju raditi PCR test kako bi ulazili u bolnicu, na intenzivnu, gdje je djevojčica zbrinuta. Rade to privatno, to košta, dodaje, a nisu u posebnom finansijskom stanju. Treba im svaki put dva dana da dobiju test. Privatno su neki dan dali 220 maraka.

Na pitanje N1 da li su bili u Tužilaštvu KS, otac nam je rekao: “Mi smo jučer samo izjavu dali, oni su rekli da će sve pokrenuti”.

Advokata su kontaktirali, ali rekao im je da je za sada još prerano njegovo angažovanje.

“Šta god da se desi u Božijim je rukama, ali ako je kriv neko treba da se zna jer ima još djece na ovom svijetu. Možda sutra dođe moje drugo dijete da mora oko operisati, da mi ubiju i drugo dijete. Ako je neko kriv, neka odgovara”, ističe majka Amira za N1.

Da li je djevojčica iz Kaknja mogla biti operisana na stomatološkoj stolici?

Pitali smo majku da nam opiše salu u kojoj je njena kći operisana.

“Samo sam vidjela, isto kad idete zubaru, ona zubarska stolica, nije onaj bolnički krevet, ne znam kako to da nazovem. Uska je bila. A pored je bio sto sa lijekovima i gazama. Ja ništa od aparata okolo nisam vidjela”, kaže za N1 majka.

Podsjetimo, doktorica Nina Jovanović iz Zenice je radila prvu operaciju prije godinu dana u Kantonalnoj bolnici Zenica. Svaki put ih je upućivala na kontrole u Sarajevo u ordinaciju Halimić, gdje privatno radi. U tih godinu dana došlo je do infekcije i kako im je dr. Jovanović rekla – potrebna je hitna operacija, ali se mora dugo čekati u KB Zenica. I tako su završili u privatnoj „ordinaciji“. Operaciju je radila upravo dr. Nina Jovanović, koja, kako je N1 saznao nema licencu za rad u Sarajevu, uz asistenciju prof.dr. Jasmin Halimić. Iako ima svoju ordinaciju Halimić, zahvat je rađen u ordinaciji Rožajac/Bejtović.

Je li zakon ispoštovan i da li je zdravstvena djelatnost rađena ilegalno?

Ordinacija u kojoj je oftalmološki operativni zahvat djevojčice, koja je završila u komi, Rožajac/Bejtović su bez zakonske verifikacije Verlaba, jedine mjeriteljske laboratorije u BiH.

“Shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti propisano je da nadležno ministarstvo zdravstva utvrđuje ispunjenost uslova propisanih zakonom za obavljanje zdravstvene djelatnosti, te na osnovu istog donosi rješenje da zdravstvena ustanova može obavljati zdravstvenu djelatnost, a identično je propisano i za privatnu praksu”, istakli su za N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Utvrđivanje uslova prije izdavanja rješenja odnosi se na utvrđivanje uslova prostora, opreme i kadra prema djelatnostima.

“Kontrola opreme, pravilnicima iz oblasti zdravstva propisano je da su zdravstvene ustanove i privatna praksa u obavezi sklopiti ugovor o servisiranju medicinsko – tehničke opreme, te imati potvrdu o redovitom servisira”, rečeno je za N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare