Roditelji u Tuzli željno čekaju otvorenje JU Centra za autizam

Vijesti 02. apr 202220:06 0 komentara
N1

Autizam je rasprostranjen u cijelom svijetu i češći je kod muške djece. To je neurološko razvojni poremećaj za koji ne postoji lijek. Najveći uspjesi u rehabilitaciji postižu se prilikom rane dijagnostike.

Merima Bostandžić, roditelj autističnog djeteta kaže:

Ja ne radim nigdje već 15 godina. Uz njega sam. Prvo smo krenulo od nevalidnih organizacija ali to nije rješenje, to je gubljenje vremena. Vrijeme je za našu djecu dragocjeno i bitno i dobri rezultati.

Kada je naš sin imao četiri godine, dobili smo dijagnozu. To je bila teška istina i bolna sa kojom smo se morali suočiti. Da moramo rehabilatovat svoje dijete u nekoj ustanovi koja ne postoji. Išli smo u inostranstvo i tražili pomoć. Svi su nam rekli da mi moramo rješavati problem u svojoj zemlji” – kaže za N1 Muhidin Džibrić.

A konačno pravi tretman bi ova populacija mogla dobiti u Centru za autizam u vidu valjane zdravstvene i socijalne zaštite te obrazovanja,a njihovi roditelji podršku koju do sada nigdje nisu imali.

Udruženje kao pokretač i aktivni realizator i pokretač inicijative za izgradnju Centra za autizam na čelu sa prvim predsjednikom URDOSE Mehom Sadikovićem će svakako nastaviti put koji je on započeo 2008.godine. Zahtjevat ćemo ispunjenje svih zakonom predviđenih obaveza prema djeci osobama sa autizmom i njihovih porodica” – upozorava Emina Altumbabić iz udruženja URDOSA.

“Ja pozivam roditelje širom BiH da se organizuju i da svako u svom kantonu, opštini, gradu, entitetu, jer imamo pozive iz Banja Luke, Bijeline, Čapljine, Goražda i pitanja kada će biti otvoren Centar, da traže rješenje za javnu rehablitaciju djece i osoba sa autizmom. To je pravi put” – riječi su Emira Altumbabića iz URDOSA.

Iz vlade TK su kazali da će vrlo brzo pripremiti Zakon o osnivanju javne ustanove Centar za autizam i proslijediti Skupštini TK na usvajanje.

Premijer TK Irfan Halilagić kaže da TK pomaže ovu priču:

Dosadašnja ulaganja prethodnih saziva vlada, a svi su imali osjećaj za ovu priču i to je važno, su iznosila 775.000 KM što se tiče Vlade TK i 330.000 Km sredstava donatora. Mi smo u budžetu predbijedli 500.000 KM za koje mislimo da su dovoljni da centar počne sa radom.

Tačan broj oboljelih od autizma u BIH nije poznat jer nema jedinstvenog registra, a udruženje URDOSA koje ima 80 članova, planira ga sačiniti u naredom periodu.

Kada će konačno biti otvoren objekat JU Centar za autizam, još nije poznato. Iako su svi građevinski radovi završeni, slijede još adeministrativne procedure. Roditleji željno iščekuju otvaranje ovog objekta, a to bi u najboljem slučaju, moglo biti do kraja ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!