Rogić: Elektronsko glasovanje nam je daleko, treba sačekati bolja vremena

Vijesti 10. sep 202115:43 > 20:02 4 komentara
N1

Član Sredšnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić kazao je kako je još uvijek rano govoriti o elektronskom glasovanju u Bosni i Hercegovini jer nismo još zreli kao društvo.

“Ako uzmemo parametre elektronske opremljenosti i elektronske pismenosti birača mislim da je elektronsko glasovanje još daleko od našeg društva i za njega treba sačekati bolja vremena”, rekao je Rogić u Newsroomu.

Dodao je kako bi se mogli uzeti u obzir skeneri kao način brojanja s ciljem bržeg prebrojavanja glasova i proglašenja rezultata.

Mijenjati sustav imenovanja biračkih odbora

Istakao je kako su u Predsjedništvu SIP-a “apsolutnog uvjerenja da postojeći sustav kod imenovanja biračkih odbora nije dobar”.

“Politički subjekti često SIP-u predlože kadrove koje naša općinska i gradska povjerenstva imaju obvezu obučiti na obukama prije smaih izbora. Problem je evidentan da nakon tih izbora članovi biračkih odbora odu u svoje stranke i dobiju nove instrukcije. Bili bismo sretni kada bi imenovanje biračkih odbora preuzela općinska i gradska povjerenstva. Predložili smo dva modaliteta – ili putem javnog poziva ili po starom sustavu da to rade gradska i općinska povjerenstva. To bi nam pomoglo u smanjenju izbornih manipulacija”, kazao je Rogić.

Govoreći o izmjenama izbornog zakona, kazao je kako SIP nije imao prijedloga kada je u pitanju izmjena odredbe prema kojoj mandat pripada pojedincu. U svojoj inicijativi koju su uputili Interresornoj radnoj skupini ponudili su i određena rješenja za modifikaciju postojećih listića.

“Ponudili smo rješenje da se kod razina glasovanja koji idu proporcionalnom zastupljenošću uvedu tri preferencije na listovima. Predložili smo i institut sustava ranijeg glasovanja”, kazao je.

Skraćivanje izbornog razdoblja

Kada je u pitanju skraćivanje izbornog razdoblja, Rogić je rekao da neće ići ispod 135 dana zbog specifičnosti izbornog sustava i kategorije birača u inozemstvu.

Govoreći u neučešću SIP-a u Interresornoj radnoj skupini, kazao je kako se trude doprinijeti poboljšanju izbornog procesa bez obzira na to.

“Za grad Mostar donesene su izmjene izbornog zakona, a u njemu nije sudjelovao SIP. Izbori su se održali. Ako je i ovaj put potrebno da se politički čimbenici dogovore i donesu bolji izborni zakon. To što neće biti SIP-a u skupini, na kraju će biti najmanja stavka. Mi u svakom slučaju radimo u okviru svojih ovlasti da damo svoj doprinos”, zaključio je Rogić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare