Rošić: Kako dolazi zima, veliki broj migranata iz BiH se vraća u Srbiju

Vijesti 27. sep 202116:25 0 komentara
N1 BiH

Husein Rošić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije BiH, naglasio je danas da je "prihvatni centar na području Lipe pri kraju, gore se nalazi negdje oko 1,500 migranata", ali i to da se "kako dolazi zima, veliki broj migranata vraća u Srbiju."

“Kako dolazi zima, veliki broj migranata se vraća u Srbiju jer je opće poznato da u prihvatnim centrima u Srbiji i dalje imate dosta migranata gdje su njihove porodice, i oni kada je ljetni period dolaze na na prostor Bihaća i pokušavaju dalje preći. Njih i dalje ima dosta na ulicama Bihaća, a i općine Velika Kladuša, ali je situacija puno bolja”, objašnjava Prošić.

Dodaje i to da je situacija, kada je u pitanju migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu, bolja nego prethodnih godina, “a to je prvenstveno zahvaljujući ministru sigurnosti BiH, Selmi Cikotiću”:

“Naime, prihvatni centar na području Lipe je pri kraju, gore se nalazi negdje oko 1,500 migranata koji su smješteni u kvalitetnim prostorijama i uvjeti su kud i kamo puno bolji u tim prostorijama.”

No, ono sa čime sa federalnog nivoa nisu zadovoljni je, kako kaže:

“Činjenica je da smo mi sa federalnog nivoa 2019. godine prebacili četiri miliona za rješavanje migrantske krize. Nažalost, nije se puno uradilo po pitanju implementacije tih sredstava, nismo čak dobili ni izvještaj o utrošku tih sredstava. Ukoliko dođe do pogoršanja, mi ćemo opet kao nivo, u skladu sa ovlastima i odgovornostima, pomoći finansijski institucijama na području grada Bihaća i USK”, rekao je Prošić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!