RS počela prijenos nadležnosti, političari nisu bili raspoloženi za pojašnjenja

Vijesti 28. jun 202218:58 3 komentara

Republika Srpska počela je prijenos nadležnosti s države na entitet. Na snagu je stupio Zakon o lijekovima RS. Već je zatražena reakcija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zbog antiustavnog djelovanja, no vlasti u Banjaluci sve pravdaju ustavnim okvirom i dejtonskim nadležnostima.

Na Vidovdan najviši zvaničnici Republike Srpske u manastiru Gomionica nadomak Banjaluke, sa pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obilježavaju slavu Vojske Republike Srpske. Raspoloženje na prvu dobro, ne toliko da bi se odgovorilo na neka pitanja – poput Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske.

“Vama je to najvažnije. Danas je Vidovdan, slavimo krsnu slavu, a ti si baš po zadatku došao ovdje da tu temu potenciraš. Nemojte vi se petljati ovdje, ja polemišem s njim, tebi nisam ništa rekao. Nema potrebe da polemišemo. Dakle, rečeno je veoma jasno od strane nadležnih institucija da Republika Srpska poštuje svoje zakone i poštovaće, treba li još nešto da kažem?”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Kako će Zakon izgledati u primjeni, hoće li izazvati probleme na tržištu lijekova, da li Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine od danas ima nadležnost na teritoriji Republike Srpske osim člana Predsjedništva BiH nije htio pojasniti ni predsjednik Vlade, kao ni pogled na apelaciju Dodikovog kolege iz Predsjedništva.

Na brojna pitanja novinara da prokomentariše to što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, Višković je kazao da će o tome iznijeti stav kasnije.

Međutim, ne kasnije, već sada Džaferović od Ustavnog suda traži ukidanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i njegovo stavljanje van snage do konačne odluke. Isti je zahtjev i spram dopuna Zakona o republičkoj upravi.

“Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignorišu se propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje se njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima”, navedeno je u apelaciji koju je Džaferović podnio Ustavnom sudu.

Na ovo je upozoravano i iz Brisela, još u decembru nakon objavljivanja zakona u Službenom glasniku. Gotovo identične posljedice primjene zakona predviđa i institucija visokog predstavnika u BiH. Na web stranici OHR-a čiji legitimitet spore predstavnici vlasti u Republici Srpskoj objavljeno je nekoliko tačaka u kojima se obrazlaže nepovoljnost primjene zakona koji bi, upozorava se, mogao ugroziti zdravlje stanovnika Bosne i Hercegovine. Sam Christian Schmidt, visoki predstavnik ovo je komentarisao i u jednom od posljednjih intervjua.

“On je totalno protivpravan. Mislim da će ljudi sada ipak razmisliti malo i da li bi u tom slučaju visokog predstavnika trebali uzeti stvarno za ozbiljno”, istakao je Schmidt.

Ozbiljnost tima Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Schmidt je pozdravio na sastanku u Banjaluci prošle sedmice, ali bez komentarisanja pitanja osnivanja entitetske Agencije. Zbog najava njenog formiranja na adresu Vlade Republike Srpske stigle su sankcije.

Od šestog juna ministar zdravlja RS Alen Šeranić pod sankcijama je Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država koje su objašnjenje njegovim secesionističkim ponašanjem, a obrazložene njegovim podupiranjem implementacije zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Njegovo ministarstvo je inače predlagač tog dokumenta za čije donošenje se interesovalo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali predmet o ovom pitanju nije pokrenut.

Stupanjem na snagu zakona počinju teći rokovi. U roku 60 dana Vlada će imenovati direktora, njegovog zamjenika, i članove Stručnog savjeta Agencije za lijekove Republike Srpske. Svi oni će potom u roku od 120 dana donijeti niz pravilnika koji će detaljnije urediti rad Agencije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare