Rudar pokazao povrede iz rudnika: Treba rizikovati ovako za platu od 570 KM

Vijesti 23. nov 202114:49 0 komentara
N1

Rudari iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine od 11 sati protestuju ispred zgrade Vladde FBiH u Sarajevu. S novinarima dijele svoje teške priče i načinu na koji zarađuju "hljeb sa sedam kora". Jedan od njih je Nusmir Jusić, rudar iz Rudnika Bila. Prije pet godina doživio je nesreću na radu kada je došlo do obrušavanja u rudniku. Zadobio je povrede, ali srećom, preživio je.

“Treba rizikovati da budete ovako povrijeđeni, za osnovnu platu od 570 KM”, rekao je Nusmirov kolega.

 

Nakon nesreće, kaže Nusmir, reagovali su nadležni, ali nisu na uslove rada. Oni se nisu promijenili. Sada im, kako kažu rudari, udaraju i na egzistenciju.

“Moja plata prema novom pravilniku bi bila 570 KM osnovica, a ostalo niko ne zna”, rekao je Nusmir.

Na pitanje šta bi značilo smanjenje plate za njegovu porodicu, teško je uzdahnuo i rekao: “Njemačka, Austrija, Slovenija… Napuštanje države”.

Jedan od njegovih kolega iz Rudnika Zenica kazao je kako je u posljednje vrijeme 600 rudara napustilo rudnike. Većinom su mladi ljudi koji su napustili državu.

“Zvat ćemo svoje porodice da dođu. Već se u Brezi skupljaju. Dovedeni smo do zida. Od ovoga nećemo odustati. Eto im rudnici ako mogu naći nekoga. Ko će im ćumur kopati, kako će se grijati?”, poručio je jedan od rudara.

Više o protestima rudara u Sarajevu pratite ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!