Rudari noć proveli pod vedrim nebom, ne odustaju od zahtjeva

Vijesti 24. nov 202107:03 > 07:22 2 komentara
Rudari ispred Vlade FBiH (N1)

Nakon noći provedene pod otvorenim nebom, rudari sedam rudnika iz Federacije Bosne i Hercegovine i jutros ponavljaju kako ne odustaju od svojih zahtjeva. Danas očekuju još veću podršku ostalih komorata i građana Bosne i Hercegovine, javlja reporter N1 sa mjesta događaja.

Jedan od onih koji je sve vrijeme proveo ispred zgrade Federalne vlade, Mujo, zahvaljuje se građanima na podršci…

“Hvala građanima na svemu, a Vladi na sramotu”, poručuje Mujo iz Rudnika Kreka.

Podsjećamo, sastanak premijera FBiH, ministara i direktora koncerna Elektroprivrede BiH završen je sinoć iza dva sata. Novinarima se obratio resorni ministar Nermin Džindić koji je kazao da će se formirati radna grupa koja će ući u pregovore sa radnicima.

“Ne smijemo dovesti FBiH u situaciju da se ugrozi snabdjevanje električnom energijom”, kazao je Džindić.

“Ima tačaka koje su prihvatljive i onih o kojima se moramo dogovarati. Nije ovo prvi put da pravimo sporazume. Treba dalje razgovarati i pregovarati da ne bi došli u situaciju da ugrozimo Federaciju BiH”, dodao je.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je kako je jučerašnji dan bio “prilično težak”.

“Očekivali smo pregovore sa sindikatom i pokušaj iznalaženja rješenja. Nažalost nisu htjeli razgovarati, do nas nije. Formirat ćemo radnu grupu i ponovo pozvati sindikate u projekat restruktruiranja”, kazao je Andelija.

Rudari imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese. Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Rudari ispred Vlade FBiH (N1)
Rudari ispred Vlade FBiH (N1)
Rudari ispred Vlade FBiH (N1)
Rudari ispred Vlade FBiH (N1)
Rudari ispred Vlade FBiH (N1)

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare