Rudari u novoj borbi za svoja prava: “Zar treba ovo da se dešava?”

Vijesti 22. nov 202219:25 0 komentara
N1

Sve dok nisu odbili sići u jame rukovodeći u rudniku Kreka i RMU Zenica poručivali su rudarima da oktobarska plata neće biti uplaćena. Nakon današnjeg neposluha neke stvari su se promijenile. Uspjeh ovog rudarskog poteza je za sada polovičan.

Tačno na vrijeme došli su pred kapiju rudnika Zenica. Ono što kasni, i to već duže vrijeme, jesu njihove rudarske plate. Zenički rudari nisu dobili dva topla obroka, kao ni oktobarsku platu.

Riješili smo stati dok nam se ne uplati ono što smo zaradili. Tražimo svoje. Imam porodicu, imam troje djece… obzirom na današnja poskupljenja i sa našim platama… koje su sada manje nego kada sam počeo raditi… još ih eto i nema”, kaže Sumedin Dizdarević, rudar.

Sumedin crno zlato izvlači već četiri godine, a njegov kolega Zehrudin 10. O stanju u rudniku govori i činjenica da mu staž nije uplaćen, kao i njihova stara istrošena radna odjeća. U vrijeme najveće inflacije, iako su spremni na težak rad, ostaju bez novca na svom kontu.

Ili neka nas isplate ili neka ga zatvore… nemamo šta drugo. Mi tražimo svoje. Nekada sada daju platu mi odosmo u jamu, ali niko ništa!”, kaže Zehrudin Mahmić, rudar.

Zbog takve inertnosti mnogi napuštaju rudnik. Oni koji su tu već sada traže novu opciju.

”Prije dvije godine 1470 radnika bilo sada 940 rudara… jedni odlaze u penziju, jedni napuštaju. Napušta nas zdrava radna snaga. Evo neka raspišu konkurs neće se niko javiti. Svaki mjesec problemi sa platama i EP BiH trebaju li im rudnici i trebaju li im rudari”, kaže Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudara mrkog uglja Zenica.

Ova pitanja Sindikat će postaviti u četvrtak na sastanku u Vladi jer će tada biti nastavljen pregovarački proces o kolektivnom ugovoru. Smatraju da je problem sa platama ciljan pritisak. Tačno prije godinu dana potezi vlasti izazvali bunt i proteste. A dok neposluh nije dao rezultat u Zenici u rudniku Kreka jeste. Plate su danas uplaćene.

”Ostaje gorak okus zar treba ovo da se dešava? Jučer smo imali sastanak sa rukovodstvom i rekli su da nema ni naznaka za realizaciju kada je u pitanja isplata plata. A evo danas vidjeli ste šta se desilo”, Zuhdija Tokić, Sindikat RMU ”Kreka”.

Ono što se iz mjeseca u mjesec dešava jeste da rudari osim što rade u teškim uslovima sa zastarjelom opremom svaki mjesec strepe da li će imati novac za egzistenciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!