Rudnik su spašavali u ratu, sada se za njega bore štrajkom glađu

Zenički rudari, njih 20, nastavljaju štrajk glađu. Traže deblokadu računa, kako bi im bio isplaćen zaostali topli obrok, ali i omogućena nastavka repromaterijala. Od sutra će im se, prema najavama, pridružuti i rudari u Brezi. A početak generalnog štrajka u oba rudnika planiran je ujutro u sedam sati. A zbog štrajka rudara u zeničku toplanu ne stiže neophodni ugalj, zbog čega su Arcelor Mittala saopštili da će biti smanjene isporuke el. toplotine energije u ovom gradu.

Nije prvi put da štrajkuju, ne traže ništa novo. Redovna primanja i siguran rad. Zbog štrajka glađu, u koji je sa 19 kolega juče stupio, pozlilo je Murisu Mujezinoviću, predsjedniku Sindikata jame Raspotočje. Nakon intervencije hitne, vratio se u štrajku.

“Gdje da odem? Nema ići, kakva kuća. Šta ću kod kuće. Stid me moje porodice, ja sam skoro 40 godina ovdje. U više navrata sam imao povrede noge, frakture rebara, i zadnja od većih povreda je bila, bio sam nepokretan, imao sam frakturu kičme”, rekao je Mujezinović.

Rudnik su poručuju spašavali i u ratu, nadajući se da neće doći u ovakvu situaciju.

“Iza rata čim se Dejton potpisao odmah sam se javio na pogon i danas dan. Nije mi ovo prvi put da štrajkujemo, ne mogu ni reći koji je”, rekao je rudar Sumedin Avdispahić.

Među rudarima danas zatičemo i predstavnike porodica poginulih boraca, ali i boračkih udruženja.

“Iz ovog rudnika je dalo život oko 160 ljudi, mi se za ovakvu državu nismo borili. Među ljudima koji ovdje sjede, ja znam bar 30 njih iz tranšea”, rekao je Alija Redžić, predstavnik dobitnika ratnih priznanja grada Zenice.

Rudari traže deblokadu računa, kako bi mogli nastaviti sa radom u ovom rudniku, kako bi mogli dobiti neisplaćeni topli obrok, ali i osigurati materijal za siguran rad.

“Od 19. godine sam tu na rudniku. Svaki put kada ides na psoao ne znas hoćeš se živ vratiti, a kada plata ne legne onda je još gore”, rekao je rudar Amar Islamović.

Zbpg toga su ove oči usmjerene ka Vladi FBiH, Poreskoj upravi koja je blokirala račun rudnika u Zenici i Brezi, te Eelektroprivredi u čijem su rudnici vlasništvu.

“Iznjeću vam podatak da je rudnik Zenica prihod od proizvodnje uglja u iznosu od 2.830.000KM, međutim trošak plata za taj januar mjesec je skoro dva miliona i 800 hiljada. Rudari u Zenici od svog rada mogu isplatiti samo sebi plate”, rekao je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH.

Direktor Rudnika danas je posjetio rudare, ali pred kamere nije želio.

Zbog štrajka zeničkih rudara u zeničku toplanu ne stižu potrebne količine uglja, pa su iz Arcelor Mittala saopštili da je zeničanima smanjena isporuka toplotne energije.