Rukavina: Nije ovo onaj svijet u kojem Međunarodna zajednica ima samo jedan malj

Vijesti 07. feb 202209:17 > 11:28 0 komentara
N1

Urednik magazina "Dani" Saša Rukavina, za N1 je komentarišući američke sankcije bh. političarima, kazao da "nije više ovo onaj svijet u kojem Međunarodna zajednica ima samo jednu stranu i jedan malj kojim lupa."

Postoji i Rusija, a postoji i Kina

“Međunarodna zajednica priča. Imamo američke sankcije Miloradu Dodiku, ATV-u, Kukiću, Tegeltiji i njegovoj ženi. Imamo američke sankcije Dodiku i Špiriću od 2016. godine. ATV je u međuvremenu promijenio provajdera, adrese, ne koristi više YT, koristi druge kanale, radi sa drugim agencijama.  Osim Amerikanaca, postoje i Rusi koji poprilično su ojačali u odnosnu na ona dejtonska vremena kad je po 80 ljudi visoki predstavnik smjenjivao u jednom danu. Postoji Kina koja je puno tiša, ali jednako se bori za svoj dio prostora ovdje”, rekao je Rukavina, dodajući da sankcije koji uvedu jednu, drugi će ignorisati, a to pravi prostor sankcionisanim da u suštini nastavljaju tu politiku.

Komentarišući poskupljenja u državi, kazao je da je neki dan ustanovio da pola kg mljevene kafe košta 8 KM, te da smo kolateralna šteta ekonomske situacije u svijetu.

“Previše. Do neki dan je bilo 4 ili 5 KM. Sad je odjednom 8 KM. Ako su na početku pandemije i američke federalne rezerve i Evropska centralna banka upumpale stotine hiljade milijadri onih “helikopter para”, onda je to osnova ekonomije, inflacija ide. Ako je u Evropi inflacija prešla 5 posto, to ode i kod nas u nebo. Građani su tu, preživljavaju, a političari igraju igre”, kazao je Rukavina.

Mišljenja je i da su Federalne robne rezerve češće trebale intervenisati.

“Sinoć sam, slušajući Dodika, pokušavao da se sjetim kad su Federalne robne rezerve intervenisale na tržištu. Čini mi se da je jednom prije četiri ili pet godina bila neka intervencija sa nekim uljem i mislim da je prije 7 ili 8 godina bilo nešto sa brašnom, ali ni to nisam siguran. Mislim da je tad bio neki porast cijena zbog nestašica. Nešto je bilo na svjetskom tržištu, pa su ubacili neko žito i ulje da se to nešto samelje i da se održi cijena. Znamo kako živimo i činjenca je da su češće trebali intervenisati“, istaknuo je Rukavina.

Politika secesije

Smatra da u ovom trenutku ne postoji razlog da ne bude izbora.

“Bilo je nekih situacija – hoće li se usvojiti budžet, pa hoće li biti para za izbore. Međutim, oni su se malo preračunali. Zadnji usvojeni budžet na osnovu kojeg se pravi privremeno finansiranje je onaj iz 2020. godine”, napomenuo je Rukavina.

Rekao je i da ga je neku noć oduševio Bakir Izetbegović kad je rekao da Milorad Dodik usporava sa svojom politkom, politikom secesije.

“On je to rekao isti dana kad je Vlada RS krenula u osnivanje agencije za lijekove RS i kad je Skupštini proslijedila Zakon o VSTV-u RS. Dakle, čovjek radi. Možemo mi pričati o tome da su to njegovi blefovi i da je to zauzimanje pozicije za izbore. U ovom trenutku, pravi se Agencija za lijekove RS. Osmog će izglasati jer imaju većinu u Skupštini, Zakon o VSTV-u RS, i oni će ga početi praviti. Šta je odgovor na to… Da se on zamrzne”, istaknuo je Rukavina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!