Rumunija poslala u BiH oklopne transportere

Vijesti 26. jan 202215:42 > 16:32 7 komentara
EUFOR
EUFOR/Arhiva

Rumunija je nedavno u EUFOR poslala motorizovani vod koji se sastoji od oklopnih transportera, a takođe i vozila logistike i podrške, koji EUFOR-u donosi oklopni kapacitet u sastavu MNBN-a, saopš teno je danas iz EUFOR-a.

Kako su podsjetili iz EUFOR-a, glavna operativna jedinica je Multinacionalni bataljon (MNBN), pješadijska jedinica koju čine
čete iz Austrije, Mađarske i Turske. Jedinica obavlja redovne operacije EUFOR-a: patroliranje, kombinovanu obuku sa OSBiH i zaštitu snaga EUFOR-a.

“Iako je u najnovijem strateškom pregledu EUFOR-a koji je obavila Evropska unija zaključeno da su veličina i sastav snaga adekvatni, pošto EUFOR ima rezervne snage koje po potrebi može pozvati, ipak je zaključeno i da bi oklopni element u sastavu snaga bio od koristi i u skladu sa međunarodnim normama. Stoga je Rumunija nedavno u EUFOR poslala motorizovani vod koji se sastoji od oklopnih transportera, a takođe i vozila logistike i podrške, koji EUFOR-u donosi oklopni kapacitet u sastavu MNBN-a i predstavlja dobrodošlo pojačanje snaga za EUFOR-ov operativni dio”, naveli su iz EUFOR-a.

Oklopni transporteri će se pridružiti ostalim, neoklopljenim vozilima MNBN-a u obavljanju redovnih operacija EUFOR-a, pa građani BiH trebaju znati da će i ove oklopne transportere od sada moći viđati na putevima, stoji na kraj usaopštenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare