“Rusi će staviti veto na misiju EUFOR-a, imamo garancije da ih mijenja NATO”

Vijesti 12. maj 202218:16 > 19:46 2 komentara

Schmidtovo obraćanje, političko-pravne posljedice posljednjih događaja koji su doveli do preokreta u odnosu snaga u BiH, kao i o predstojećem izbornom procesu u Danu uživo razgovarali smo sa zastupnikom Naše stranke u državnom parlamentu Damirom Arnautom.

Na početku se osvrnuo na jučerašnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i obraćanja visokog predstavnika za BiH Christiana Schimdta i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i zabranu obraćanja Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Ni Dejton ne nalaže da visokog predstavnika potvrdi Vijeće sigurnosti. PIC ima legitimitet i njihovo imenovanje je dovoljno. Razlika između Schillinga i Schmidta je što prvog niko nije doveo u pitanje, a drugog jeste. Režim Dodika je djelovao kao agent Rusije i to se odnosilo i na Schmidtovo imenovanje. Rusija je uslovila obraćanje Schmidta da bi se produžilo djelovanje EUFOR-a u BiH. Kina je reterilala i rekla da je Schmidt nužno zlo i prihvatili ga. Ovo je pobjeda američke administracije i Schmidt se obratio. U novembru dolazi drugi problem i Rusija će uložiti veto na produženje mandata Althea-e i EUFOR-a. Traži se alternativno rješenje za dolazak NATO trupa. Postoji osnov za NATO mandat u BiH na temelju Dejtona. Imama garancije da će alternativa biti NATO”, kaže Arnaut.

Ističe da Tegeltija nije imao šanse da se obrati na Vijeću sigurnosti jer se hijerarhija u diplomatiji kao i protokol poštuje. Bio je tu predsjedavajući Predsjedništva i tu nema dileme. Za obraćanje u Vijeću sigurnosti nema potrebe da saglasnost daju svi članovi Predsjedništva BiH, kako to govori Dodik, kazao je Arnaut.

Zapad se probudio nakon agresije Rusije na Ukrajinu. BiH može iskoristiti šansu i ući u NATO, kaže Arnaut.

“Neutralnost Finske i Švedske je trajala godinama i za vrijeme “hladnog rata”. Nakon agresije se sve apsolutno mijenja. Sad idu u NATO i to povećava šanse BiH da postane članica. Sve ide sporo pa i naš ulazak u EU. 2016. smo dobili zadatak za ispunjavanje 14 prioriteta i nismo se pomakli”, zaključuje Arnaut.

Na kraju gostovanja istakao je da će se u oktobru održati izbori u BiH i da prijetnje HNS-a za teritorijalnim preustrojem BiH nema utemeljenja i da će HDZ izaći na izbore poredeći ih sa opozicijom u Srbiji, koja je bojkotovala izbore i izgubila u potpunosti mogućnost da participiraju na političkoj sceni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare