Rusi i Amerikanci “zaratili” u BiH, Kalabuhov kritikovao Mennuti

Vijesti 17. feb 202221:38 2 komentara
Igor Kalabuhov
Igor Kalabuhov (N1)

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov kritikovao je otpravnicu poslova američke ambasade u BiH Deborahu Mennuti, koja je pripremila i raširila "opus" u vezi "rasta napetosti među Ukrajinom i Rusijom", prenosi "Ruska gazeta".

Kalabuhov navodi da se Mennuti poziva na red, zasnovan na pravilima, te ističe da i ta “ozloglašena pravila” podrazmijevaju da se diplomata akreditovan u nekoj zemlji obično bavi pitanjima u vezi sa njom, te da komentarisanje situacije u drugoj državi predstavlja “loš ton”.

“Ako bih ja slijedio `pravila` gospođe Mennuti, mogao bih reći da je Amerika duboko rasistička zemlja, u kojoj su crni i obojeni ljudi podložni diskriminaciji i eksploataciji, gdje im bukvalno do smrti gaze na vrat”, naveo je, između ostalog, Kalabuhov.

On ukazuje na to da Amerika vjeruje u sopstvenu izuzetnost, sebe smatra svjetionikom demokratije i dozvoljava sebi da bez ceremonije postavlja pravila ponašanja za cijeli svijet, promovišući ovu “ozloglašenu demokratiju rušenjem nepoželjnih režima i bombardovanjem bez sankcija Savjeta bezbjednosti UN-a”.

Kalabuhov ističe da kao klasičan obrazovani diplomata o takvim stvarima neće govoriti, te da je njegov zadatak razvoj odnosa između Rusije i Bosne i Hercegovine.

“Ne želim govoriti o megatonama laži koje iznosi gospođa Mennuti povodom situacije u Ukrajini. Meni je to posebno neprijatno čitati, s obzirom na to da sam se rodio i živio u Ukrajini i znam dobro šta se tamo zaista događa“, istakao je Kalabuhov.

U međuvremenu, Ambasada Rusije u BiH iznijela je komentar povodom učestalih informacija o temi rusko-ukrajinskih odnosa, ističući da prate “vještačku histeriju” u vezi sa situacijom u Donbasu.

Iz Ambasade Rusije ističu da raširena ideja u medijima o navodnoj “mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu”, u kojima neki ukazuju čak i na “tačan” datum – nema nikakvog osnova.

Diplomate su izrazile duboku zbunjenost u vezi sa aktivnostima zapadnih partnera, uključujući i preko medija.

“U informativnoj kampanji pokrenutoj protiv Rusije vidimo manipulativnu propagandnu politiku pojedinih zemalja”, konstatuju u diplomatskoj misiji i ukazuju na glavne odlike novinarstva – objektivnost i nepristrasnost.

Nakon što je Ambasada Rusije u Sarajevu u ponedjeljak, 14. februara, posebnom izjavom optužila zapadne države, članice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH, da svojim odlukama samo podstiču produbljavanje političke krize u zemlji, oglasila se otpravnica poslova Ambasade SAD-a Deborah Mennuti tvrdnjom da “ruska prijetnja Ukrajini traži odlučnu reakciju Zapada”.

Ona je na svom blogu na stranici Ambasade objavila komentar povodom ukrajinske krize, u kojem je navela da rusko djelovanje ne predstavlja prijetnju samo Ukrajini, nego cijeloj Evropi i međunarodnom poretku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare