Rusi tajno finansiraju Milorada Dodika?

Vijesti 14. sep 202219:58 1 komentar

Člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a tajno finansira Rusija još od 2014. godine. Riječi su to neimenovanog izvora iz američke administracije koje prenosi Glas Amerike. Iz State Departmenta ne potvrđuju, ali ni negiraju ovakve informacije. Zvaničnici iz BiH pozivaju na djelovanje i bh. pravosuđe.

O navodima da Milorada Dodika i njegove političke kampanje finansira Moskva, od lidera SNSD-a nismo dobili komentar. No, članovi stranki kažu to su besmislice. I pokuušaji da se ocrni politika SNSD-a.

“To je jedno vrlo pogrešno razmišljanje koje vjerovatno plasiraju oni i mediji koji zapravo dobijaju pare od međunarodnih tih fondacija, međuanrodnih ambasada i onda oni misle kakvi su oni da su i svi drugi takvi. To su vijesti lažne vijesti koje imaju za cilj da proizvedu neku moguću destabilizaciju odnosa”, kazao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD u NSRS.

Oni koji koaliraju sa SNSD-om u Republici Srspkoj nisu bili rječiti po ovom pitanju. Ali negiraju postojanje ruskoj uticaja na tom području.

“Koristi se geopolitička situacija konflikta Rusije i Ukrajine, da se ustvari poručuje da evo – samo što nije BiH pred ratom, jer je taj “maligni” uticaj raširen na ovo područje, i treba sve učiniti da se spriječi rat, kazao je Dragan Čavić, lider NDP.

Dodikovi politički oponenti, s druge strane, kažu – takve informacije treba provjeriti. Jer je katastrofa da strana zemlja direktno finansira političku stranku druge zemlje. To je, kažu, potpuno neprihvatljivo.

“Neko drugi treba da provjeri kompetentnost ili relevantnost takve informacije ukoliko je SNSD ta politička organizacija koja je primala direktno novac ili donacije. Prvo, ja mislim da to nije dozvoljeno po našem zakonodavstvu, mora za to da odgovara”, smatra Mirko Šarović, predsejdnik SDS.

Pravosuđe, da ispita ove navode, pozivaju i iz SDA. A posla, poručuju, ima i CIK, jer, ukoliko su navodi tačni, naglašavaju, osim Zakona o spriječavanju pranja novca, prekršio se i Zakon o finansiranju političkih stranaka.

“Smatram da naša obavještajna služba u saradanji sa obavještajnim službama prije svega SAD i zapadne Evrope, treba da ove stavri rasvijetli do kraja jer bi time olakšali poziciju BiH jer je očigledno da provođenje ruskog sveta kao projekta i srpskog sveta BiH dovodi u vrlo nezavidan položaj”, kazao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u PSBiH.

Novac za lidera SNSD-a navodno je izdvajao ruski tajkun Konstantin Malofejev. I takve aktivnosti, prema riječima izvora iz američke administracije, u posljednje vrijeme su povećane.

“Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, kazao je izvor iz američke administracije za Glas Amerike.

Rusija je, prema riječima istog izvora, od 2014. uplatila više od 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja svijeta. Iz State Departmenta nisu potvrdili ove podatke. Ali, kažu, informacije još prikupljaju.

“Ono što Rusija radi širom svijeta u smislu svog miješanja u izbore je također napad na suverenitet. To je pokušaj da se ukloni sposobnost ljudi širom svijeta da izaberu vlade koje smatraju najprikladnijima da ih zastupaju. Da bi se borili protiv toga, moramo to iznijeti na vidjelo. Moramo javno razotkriti ruske strategije. To je nešto na čemu radimo”, kazao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Sa područja Balkana, osim Dodika, navodno, finansijsku pomoć dobivala je i crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore, te Demokratska stranka u Albaniji, kojoj je, navodno, obezbijeđeno oko pola miliona dolara. Novac se slao putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare