Rusi tvrde da 167 građana BiH učestvuje u ratu u Ukrajini, MVP provjerava navode

Vijesti 23. apr 202218:39 > 18:41 15 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko/ilustracija

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine potvrđeno je za N1 da je vojni ataše BiH u Rusiji od Ministarstva odbrane Ruske Federacije zaprimio informaciju o učešću bh. državljana u ratu u Ukrajini, koji se bore "na strani zvaničnog Kijeva".

Kako su mediji u BiH objavili, u informaciji se navodi da je takvih državljana 167, od toga broja njih 17 se vratilo kući, dok je 24 poginulo, i da se na njih ne odnose se odredbe Ženevske konvencije.

Ipak ovaj sadržaj iz MVP BiH ne mogu potvrditi i ističu da je informacija proslijeđena institucijama na dalje postupanje.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija za N1 je pak istakao da je sadržaj sto posto tačan, te također potvrdio da je informacija izvorno stigla iz Ministarstva odbrane Rusije na adresu vojnog atašea BiH u Moskvi.

U BiH je tokom 2014. godine došlo do izmjena zakona kojima je boravak na stranom ratištu postao krivično djelo, a kasnije je to postalo i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Zakonodavstvo u BiH ne tretira kao terorističko djelo boravak i ratovanje u Ukrajini, za razliku od Sirije jer se ISIL, prema rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN), smatra terorističkom organizacijom.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare