“Rusija će koristiti svaku priliku da destabilizuje BiH”

Vijesti 06. jun 202219:21 0 komentara

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov želio je u Beogradu govoriti i o Bosni i Hercegovini. No, u tome ga je, kako tvrdi, spriječio Brisel. Novu mogućnost za te razgovore mogao bi imati u Rusiji, gdje bi se trebao sastati s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

Zatvorene su za Lavrova i bh. granice. Državni organi upozoreni su da mu, ukoliko se suoče s njegovim doalskom, onemoguće stupanje na tlo BiH. To važi i za ruskog predsjednika i za više od 1.000 drugih ruskih državljana. Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik stoga pokreće krivične prijave protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i drugih ambasadora koji su se priključivali sankcijama. I ništa ga, čini se, neće spriječiti da se sa ruskim zvaničnicima ipak sastane.

“U svakom slučaju mi je žao, mislim da bi bilo interesantno da smo mogli popričati o tome, a ja vjerujem da ću imati priliku narednih 10 dana da ga sretnem u St. Petersburgu. Ako on bude tamo, srest ću se s njim jer idem na Ekonomski forum, koji je pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije i radimo na tome s kime ćemo se još važnim sresti”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Krivične prijave uslijedile su nakon što je i sam Lavrov ustvrdio da vanjsko-političke odluke donosi Sarajevo, bez saglasnosti Republike Srpske, a uz podršku Zapada čime, kako je kazao, krše Dejtonski sporazum. To je negirala šefica bh. diplomatije Bisera Turković poručivši Lavrovu da su sve odluke donese uz saglasnost predstavnika u državnoj vlasti iz Republike Srpske.

“Nema tu nikakvog nelegalnog poticanja niti nelegalnog djelovanja. To što su izjave pojedinih političkih predstavnika iz RS nešto što Vama u trenutnoj političkoj situacija odgovara i sa čime se pokušava dobiti predizborna podrška jednog dijela srpske populacije u BiH ne znači da su to stavovi institucija, građana i države BiH”, istakla je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

A upravo ovakvi Dodikovi potezi i jesu u svrhu izborne kampanje, mišljenja su pojedini analitičari. Zbog toga će eventualno imati koristi on – na izborima, ali nikako neće BiH i njeni građani. Dodaju da će Rusija to iskoristiti i preko svog prijatelja, kako Dodika nazivaju ruski zvaničnici, i dalje vršiti utjecaj na ovom prostoru.

“Znamo da je u Republici Srpskoj 90 posto građana na neki način na strani Rusije, da podržava tu državu, a ko glasa na izborima, pa upravo ti ljudi. Milorad Dodik će sve učiniti da izbore u oktobru dobije, bilo svojom retorikom ili sastancima sa Putinom, sa Lavrovom. Treba to gledati u tom kontekstu. A šta će biti poslije izbora, pa Milorad Dodik je često mijenjao svoju politiku pa se ja ne bih iznenadio da on opet postane veliki prijatelj Zapada”, mišljenja je politički analitičar Velizar Antić.

“Oni će se truditi da budu faktor nestabilnosti, da BiH preko RS učine što nestabilnijom, što podjeljenijom na kraju potpuno podijeljenom ako oni to budu mogli, ali svaku situaciju će Rusija koristiti i to je bez daljnjeg”, dodaje novinar Dragan Bursać.

“Cilj Rusije je da remeti evropske integracije, pogotovo u NATO zato što to nije u njenom interesu. Potpuno je nebitno šta o tome misle ljudi. Njihov interes je ono što su i pokazali kada su pozdravili izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Rusija tradicionalno više voli komunicirati bilateralno sa zemljama i te integracije predstavljaju izazov”, stava je diplomata Ognjen Pribićević

Iako ne postoji jedinstven stav o ratu u Ukrajini, BiH se putem Misije u Briselu pridružila sankcijama EU prema Rusiji. No, odluku o praktičnoj provedbi sankcija treba donijeti i Vijeće ministara BiH. Shodno tome, odnos dvije zemlje, u najmanju ruku komplikovan – takav ostaje do daljnjeg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!