BiH se zadužuje kod Rusa za autoput Sarajevo-Beograd, Turci samo izvode radove

Vijesti 28. dec 202111:50 > 13:22 19 komentara
N1

Iako je godinama u javnost plasirana informacija da će Turska obezbijediti finansije za autoput Sarajevo-Beograd-Sarajevo, danas ministar saobraćaja i veza poručuje, pregovara se sa jednim ruskim državnim fonom, a Turska će biti izvođač radova.

“Sporazumom je definisano da finansiranje ide od Turske. Međutim nije to baš tako. U ovom trenutku finansiranje koje je bilo predviđeno od Turske, zadatak je bio turske Vlade da obezbijedi finansiranje. Predviđeno je finansiranje od jedne ruske državne agencije. Postavljeni su uslovi, mislim da su počeli razgovori oko uslova finansiranja od strane ruske državne agencije”, rekao je ministar saobraćaja i veza Vojin Mitrović.

Na pitanje, ko će vraćati kredit, Mitrović jasno odgovara “mi”.

“Turci pregovaraju o komercijalnom ugovoru, oko uslova finansiranja pregovara, ako je gradnja puta kroz RS, razgovara Vlada RS, i Autoputevi RS, a ako gradnja kroz FBiH, onda je to Vlada FBiH i autoceste FBiH”, rekao je ministar saobraćaja i veza.

Na sastanku ministra saobraćaja i veza sa entitetskim premijerima, predstavnicima Brčko Distrikta, te direktorima Autoputeva RS i Autocesta FBiH, ključno pitanje je bilo kuda će ići trasa kroz Brčko.

“Trenutno je zavod za projektovanje i izgradnju dobio pet ili šest varijanti, te predložio jednu od tih varijanti, međutim predstavnici vlasti Brčko Distrikta nisu se usaglasili oko toga. Predložena varijanta je u odnosu na plansku dokumentaciju mnogo duža. Planskom dokumentacijom dužina kroz Brčko distrikt je oko 31 km, a sve druge varijante koje su razmatrane i predložene od strane Zavoda su dužine 53, 54 km”, pojasnio je Mitrović.

“Zavod za projektovanje Brčkog nema dovoljno iskustva”

“Bilo je različitih mišljenja, od toga da se angažuje nezavisna kuća, koja ima reference, koja je radila na varijantnim rješenjima na definisanju trase, za razliku od Zavoda koji je osnovan prije godinu ili dvije dana, i po nekim mišljenjima nema dovoljno iskustva”, rekao je ministar dodajući da ne želi da zanemari ni trud stručnost ljudi u Zavodu.

Oba entiteta, i Brčko distrikt, konačna odluka pripada Brčko distrikta, postoji zainteresovanost i FBIH i RS da finansira. RS ima interes sa Vukosavljem, sa Bijeljinom, Brčkom, s druge strane da se poveže Vukosavlje sa Zavodovićima, Tuzlom, koridorom 5C. Iako su premijeri entiteta Novalić i Višković prisustvovali su obavezama, ni jedna nije izašao pred medije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare