“Rusija ne može sebi priuštiti rat na dva fronta”

Vijesti 16. maj 202216:48 4 komentara
zvor: Handout / Russian Defence Ministry / AFP / Ilustracija

Rusije sebi ne može priuštiti rat na dva fronta i ne bi trebalo doći do oružane posljedice ukoliko se Finskai Švedska priključe NATO-u, rekao je za N1 vanjskopolitički komentator Omar Memišević.

“Kakve će da posljedice da budu, to niko iz Rusije nije precizirao. Ja ne bih rekao da će biti oružane posljedice, upravo što u ovom trenutku smatram da Rusija sebi ne može da priušti rat na dva fronta”, rekao je Memišević.

Isključivanje struje Finskoj iz Rusije iako djeluje opasno, za Memiševića nije strašno jer je ovisnost Finske o ruskoj struji 14 posto.

Zbog svih dešavanja trpi ruska ekonomija, pojasnio je Memišević.

“Posljedice će biti velike i dugoročne i to je ključno i pogotovo u kontekstu inflacije. Zanimljivo je da je Centralna banka Rusije uspjela da drži inflaciju pod kontrolom i da se rublja vratila na vrijednost skoro pa na onu pred početak rata u Ukrajini”, naveo je Memišević.

Također, Memišević je naveo da stavovi Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske o ulasku Finske i Švedske u NATO pokazatelj nekohorentnosti politike u Hrvatskoj na relaciji premijer-predsjednik države. Što se tiče stavova Turske koja je prijem dvije skandinavske zemlje uslovila određenim uslovima, Memišević kaže da je teško je sada reći da će Finska i Švedska ući u NATO jer svaka država članica mora dati zeleno svjetlo da uđe u NATO što može trajati mjesecima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare