“Rusiji je zadan najznačajniji strateški udarac, a imamo rastuću prijetnju”

Svijet 18. nov 202210:25 0 komentara
GRIGORY SYSOYEV / SPUTNIK / AFP

Nakon koordiniranog protjerivanja diplomata i stotinu odbijenih zahtjeva za diplomatske vize samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, sposobnosti Rusije da špijunira Europu zadan je najznačajniji strateški udarac u novijoj povijesti, smatra šef britanske sigurnosne službe (MI5) Ken McCallum.

Ove godine, kako je rekao, iz Europe je protjerano 600 ruskih dužnosnika, od kojih je špijuna, prema procjeni njegove agencije, bilo 400, prenosi CNN.

“Nastavili smo intenzivno raditi na tome da Ujedinjeno Kraljevstvo postane najteže moguće operativno okruženje za ruske tajne akcije. Od našeg uklanjanja 23 ruska špijuna, koji su se predstavljali kao diplomati, odbili smo zbog nacionalne sigurnosti više od 100 zahtjeva za diplomatske vize”, istaknuo je te upozorio kako Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti spremno “na rusku agresiju u godinama koje dolaze”.

Kao rastuću prijetnju, istaknuo je Iran. Navodi kako postoje ambicije da se britanski pojedinci, koji se smatraju neprijateljima režima, otmu ili ubiju. Otkrio je da je samo od siječnja u Velikoj Britaniji bilo deset “takvih potencijalnih prijetnji”. Dodao je da je Iran “spreman poduzeti nepromišljenu akciju” i okarakterizirao ga kao “sofisticiranog protivnika”.

“Ponekad su operirali koristeći vlastite operativce, a u drugim su prilikama dovodili druge ljude da rade u njihovo ime”, kaže McCallum. McCallum je rekao da je terorizam i dalje trajna prijetnja te da je osam “potencijalno smrtonosnih zavjera” zaustavljeno u prošloj godini. Ocijenio je da se tri četvrtine njih odnosi na islamistički ekstremizam, a četvrtina na ekstremno desničarski terorizam.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!