“Rusima pokazati da smo ozbiljni po pitanju najava komadanja Bosne”

Vijesti 03. nov 202121:28 > 21:33 4 komentara

- Dodik bi za svoje prijetnje morao dobiti odobrenje Moskve i Beograda - izjavio je to u emisiji Pressing američki ekspert za Balkan, viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona Janusz Bugajski komentarišući rušilački pohod člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Bugajski je u emisiji Pressing odgovorio na pitanje da li je Bosna i Hercegovina žrtva stabilokratije te zaljubljenosti evropskih lidera u taj model, a komentarisao je i izjave pojedinih lidera da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “faktor stabilnosti”.

Kad kažemo faktor stabilnosti, to je upravo jezik koji koriste Rusi. Oni to kažu, da su faktor stabilnosti, a šta to znači? Može značiti i veliki faktor nestabilnosti – radite kako mi radimo, dajte nam ustupke ili nećemo biti faktor stabilnosti. Upravo to radi i Vučić. Ako ne priznate nas kao velikog igrača, onda vam možemo napraviti nestabilnosti u regionu. Vučić misli da je kombinacija princa Lazara i Tita, da može izgraditi velike srpske države u regionu. On u Srbiji nema opozicije i iako mislim da mnogi Srbi ne bi željeli novi konflikt, neće ljudi samo posmatrati. Neće ni Bošnajci sjediti, siguran sam da će se oduprijeti, isto će uraditi i Albanci i Crnogorci. Sazrijeva situacija za neku vrstu novog konflikta. Ne vidim više rukovodstvo u Evropi i Putin i Vučić to koriste kako bi postigli svoje ciljeve“, komentarisao je Bugajski.

Dodik ne pokazuje znakove da će stati u svom rušilačkom pohodu. Ponavlja kako će osnovati vojsku Republike Srpske, ukinuti državne zakone o Oružanim snagama BiH, UIO BiH, Sudu i Tužilaštvu, da će protjerati pripadnike SIPA-e s teritorije RS… A kakav scenario o tome i o BiH predviđa Bugajski?

Ako Dodik zaista primijeni sve ono što prijeti, onda će morati dobiti odobrenje Moskve i Beograda, neće sam djelovati. Prema tome, Zapad mora da radi sa velikim igračima a to je Putin. Nešto se mora uraditi. Moramo Rusima pokazati da ćemo biti ozbiljni ukoliko Dodik pokuša da dovede do komadanja Bosne, tako da je bolje spriječiti nego djelovait nakon što se nešto desi. Trebaju diplomatske snage i vojne prisustvo. NATO u BiH će biti potreban da se otrijezne neki političari poput Dodika. Puno toga se iza scene može raditi, pogotovo njegova korupcija i imovina u inostranstvu“, mišljenje je Bugajskog.

Poručio je i da ne vjeruje da bi ijedan Bošnjak dozvolio da dođe do “kiparskog modela”, kao i da ne vidi da bi to bila solucija jer bi to ohrabrilo druge u regionu da se dovede do komadanja, a to ne bi bila solucija za ovaj region, kako je potcrtao Bugajski gostujući u Pressingu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare