Ruska ambasada: Nismo učestvovali u razradi izjave PIC-a pozivamo na ignoriranje

Vijesti 14. okt 202116:27 > 17:30 3 komentara
Anadolija

Stigla reakcija iz Ruske ambasade nakon objave Ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

U vezi sa objavljenom 14. oktobra izjavom niza ambasadora Upravnog odbora Savjeta za provođenje Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini (UO PIC) informišemo o sljedećem. Ruska Federacija ne priznaje legitimitet tzv. „novog Visokog predstavnika“ Christiana Schmidta. S tim u vezi ni na koji način nismo učestvovali u raspravi i razradi teksta izjave UO PIC-a uz njegovo moderiranje. Sa svoje strane, predložili smo bilješku sljedećeg sadržaja „Ruska Federacija ne smatra Visokog predstavnika legitimnim bez neophodne odluke Savjeta Bezbjednosti UN-a i ne slaže se s tekstom izjave“. Nažalost, naši partneri su prekršili red djelovanja UO PIC-a i, unatoč našem stavu, samovoljno objavili „standardnu bilješku“. S tim u vezi naglašavamo da ova izjava ne odražava stavove cijele međunarodne zajednice u BiH te pozivamo na ignoriranje iste.” stoji u saopćenju iz Ambasade Rusije.
Podsjetimo, Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su još jednom potvrdili da je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcioniraju na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage BiH, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a poručili su da čvrsto podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti 5 ciljeva i 2 uslova, što zahtijeva znatan angažman svih strana.

Ruska Federacija se nije složila s tekstom ove izjave.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare