Ruske snage 100% spremne za napad, primjećeni vojni konvoji ka Donjecku

Vijesti 23. feb 202219:56 1 komentar
Vojska Srbije
Vojska Srbije (Ministarstvo odbrane Srbije)

Dva odvojena vojna konvoja bez vidljivih vojnih ili državnih oznaka su se kretala iz pravca ruske granice ka ukrajinskom gradu Donjecku, kazali su neimenovani svjedoci za Reuters agenciju.

U jednom konvoju se nalazilo devet tenkova i oklopni transporter dok se drugi sastojao od kamiona I cisterni za gorivo, kazao je reporter koji se nalazio na teritoriji koju drže separatisti.

Ukrajina je u srijedu proglasila vanredno stanje i poručila svojim građanima u Rusiji da bježe iz države, dok je Moskva počela evakuaciju svoje ambasade u Kijevu u skladu s najnovijim razvojem situacije zbog koje Ukrajinci strahuju od sveopšteg ruskog vojnog napada.

S druge strane, CNN izvještava kako im je visoko pozicionirani zvaničnik Pentagona rekao da su ruske snage oko Ukrajine dosegle gotovo 100% borbene spremnosti te da ova institucija očekuje da se invazija može dogoditi svakog trena.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je već premjestio širok dijapazon vojne tehnike na granicu sa Ukrajinom, uključujući i “značajne ofanzivne raketne sposobnosti”, rekao je visoki zvaničnik koji je zahtjevao da se ne iznosi njegovo ime u javnost.

“On (Putin) ima više od dvadeset ratnih brodova u Crnom moru. Većina njih su površinski brodovi”, rekao je zvaničnik te dodao: “Piton ima na raspolaganju krstareće rakete; balističke projektile, oklopne snage, artiljeriju, pešadiju kao i specijalne jedinice.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare