Ruski ambasador: Svi akteri u BiH da potpišu pakt o miru

Vijesti 05. nov 202107:01 17 komentara
Igor Kalabuhov
Igor Kalabuhov (N1)

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov smatra da je međunarodno pravo pobijedilo na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, ali i logika i zdrav razum, a usvojena Rezolucija o BiH mora biti primjer u budućem vremenu.

“Zahvalan sam kolegama u diplomatskom koru u New Yorku i u Sarajevu, jer su odvojena pitanja produženja misije Altea u BiH i OHR-a. I po Dejtonskom mirovnom sporazumu ova pitanja nisu povezana”, rekao je Kalabuhov za RTRS.

On je istakao da je dobro što su zapadne diplomate razumjele logiku Rusije.

“Nakon 26 godina mirovnog procesa u BiH mora doći vrijeme kada će lokalni akteri preuzeti svu odgovornost, pa čak i onu koja proističe iz misije Altea”, kaže Kalabuhov.

Ruski ambasador je kazao da se njegova zemlja “principijelno zalaže da OHR bude što prije zatvoren”.

“OHR je postao razlog za destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini. Ova kancelarija je postala jednostrana. I kolege u diplomatskom koru bi željele zatvaranje OHR-a, ali postoji nesaglasnost o uslovima za tako nešto. Svi su saglasni da je vrijeme nametanja u BiH prošlo”, istakao je Igor Kalabuhov.

On je ocijenio da BiH sa OHR-om ne može imati stvarni suverenitet i da ova kancelarija nikada nije prevela Dejtonski mirovni sporazum na jezike naroda u BiH, što je morala uraditi.

“Veliki je paradoks kada ljudi koji govore o suverenitetu BiH traže od OHR-a da brani suverenitet. Pardoks je i što Ustav mora biti branjen od Ustavnog suda BiH. Mora biti promijenjena i kompozicija ovog suda, odnosno strane sudije moraju otići”, naglasio je Kalabuhov.

On je napomenuo da izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta o situaciji u BiH subjektivan i neizbalansiran.

Kalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika entiteta Republika Srpska o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da sve mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je naveo da je u Bosni i Hercegovini potreban dijalog konstitutivnih naroda o svim pitanjima.

“Mora se u BiH smirivati retorika. Smatram da neće biti rata u BiH, jer je bolje pet godina razgovarati, nego dan ratovati. Bilo bi dobro da svi akteri u BiH potpišu pakt o miru”, istakao je Igor Kalabuhov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare