Ruža vjetrova u bh. diplomatiji: Ko je od ambasadora dobrodošao na sjednicu NSRS

Vijesti 03. jun 202220:56 3 komentara

Svaki dan slušamo da je poskupio plin, a da li ste čuli da su zbog rusko-ukrajinskog sukoba poskupjele i države? Tako pojedini analitičari ocjenjuju borbu zapada i istoka za preostale “neutralne” zemlje. Pod lupom su i one balkanske - Srbija i Bosna i Hercegovina najviše. Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak će o globalnim političkim i sigurnim tokovima, čini se samo sa pojedinim diplomatama.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov iskazao je interesovanje da se u ponedjeljak poslijepodne obrati narodnim poslanicima u Banjaluci. Njegovu namjeru danas prenosi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, inicijator Posebne sjednice, Milorad Dodik. Neobično obrazlaže stav o zapadnim ambasadorima: “Nisu pozvani oni koji ne žele doći”.

“Dakle, anketirali smo ambasadore, a onda su rekli da neće doći ako tu bude ruski ambasador. Da im mi ne bismo davali priliku da im šaljemo pozive, onda oni ‘seire’ što nisu došli i kao nešto ignorišu, nismo ih ni pozvali, jer su rekli da neće doći ako je tu ruski ambasador. Ruski ambasador je iskazao svoj interes da dođe, mi to uvažavamo, poštujemo. Kao što bismo poštovali da i drugi koji hoće, evo sada se jave, evo bit će pozvani na sastanak. Imajući u vidu raniju praksu, da mi kao zovemo, oni ignorišu, mislim da je prikladno da se ne zovu oni koji ne žele doći”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Koji strani ambasadori kako kaže, “seire” i ignorišu pozive, bez objašnjenja. Danas i bez reakcije iz američke i britanske ambasade. U Narodnoj skupštini će, uvjerava Dodik iznijeti različite stavove i sa Zapada i sa Istoka, dati procjenu geostrateških kretanja u svijetu, ali i definisati kako će se RS odnositi prema svemu. U iščekivanju sjednice parlamenta, akademici RS su razmatrali ustavne pozicije u zemlji:

“Ustavni sud je samim ustavom BIH predviđen kao zaštitnik Ustava BiH, ali smo bili svjedoci da je u mnogim odlukama kreirao pravni poredak BIH, čime je uticao prije svega na entitetski položaj, prije svega, RS”, navela je Snežana Savić, profesorica prava i akademik.

Razmatranje Informacije o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske, bit će jedina tačka dnevnog reda 31. posebne sjednice NSRS.

Isti dan, dakle, ponedjeljak u Beograd bi trebao doći i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Razgovarat će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom parlamenta i šefom srpske diplomatije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova potvrdila je ovu informaciju, iako je ranije Aleksandar Vučić rekao da se sve oko posjete komplikuje. Simptomatično ili ne, isti dan bi u Beogradu mogao biti Lavrov, a u Banjaluci Kalabuhov. Za profesora međunarodnih odnosa Miloša Šolaju, jasno je “države su sve skuplje”.

“Skočila je cijena svih. I onih koji su u nekim alijansama i onih koji nisu u nekim blokovima, ali su isto tako skočili i njihovi problemi. Jer biti mali, a biti oslonjen na tako komplikovane odnose, s jedne strane ekonomija, proces pristupanja EU, s druge strane, zavisite od energije koju dobijate iz Rusije”, mišljenja je Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa.

Iako u globalnim okvirima:

“Niste jezičak na vagi, jednostavno ste osuđeni na to da reagujete onako kako vjetar puše”, dodaje Šolaja.

Sjeverac, jug, košava, ili bura? U bh politici, diplomatiji posebno ruža vjetrova u sve više smjerova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare